Pizza, așa cum o cunoaștem astăzi, are origini străvechi, dar forma modernă a apărut în Italia, mai precis în Napoli, în secolul al XVIII-lea. Iată cum a evoluat:
Origini antice (Grecia, Egipt, Roma)
• Civilizațiile antice (grecii, egiptenii, romanii) pregăteau lipii coapte pe piatră și le acopereau cu ulei, ierburi și brânzeturi — o formă primitivă de „pizza”.
Napoli – leagănul pizzei moderne
• În Napoli, în jurul anilor 1700–1800, clasa săracă consuma aluat plat, ieftin, copt în cuptoare, cu roșii (aduse din America), usturoi, ulei, anșoa și brânză.
• Era considerată hrană populară, vândută pe stradă sau în mici brutării.
Pizza Margherita (1889) – momentul simbolic
• Se spune că în 1889, bucătarul Raffaele Esposito a creat o pizza specială în onoarea reginei Margherita de Savoia, cu roșii (roșu), mozzarella (alb) și busuioc (verde) – simbolizând culorile steagului italian.
• Astfel a apărut Pizza Margherita, considerată „regina” pizzei.
Expansiunea globală
• După 1945, odată cu soldații americani întorși din Italia, pizza s-a popularizat în SUA.
• În anii ’50–’60 au apărut primele lanțuri de pizza (ca Domino’s sau Pizza Hut).
• A devenit apoi un fenomen global, adaptată în toate culturile (cu sushi, kebab, ananas etc.).
Rezumat scurt:
• Născută în Napoli, pizza era mâncare de săraci.
• A devenit celebră odată cu pizza Margherita.
• A cucerit lumea prin simplitate, gust și adaptabilitate.