sâmbătă, 31 mai 2025

Povestea Pizza

Pizza, așa cum o cunoaștem astăzi, are origini străvechi, dar forma modernă a apărut în Italia, mai precis în Napoli, în secolul al XVIII-lea. Iată cum a evoluat:

Origini antice (Grecia, Egipt, Roma)

 • Civilizațiile antice (grecii, egiptenii, romanii) pregăteau lipii coapte pe piatră și le acopereau cu ulei, ierburi și brânzeturi — o formă primitivă de „pizza”.

Napoli – leagănul pizzei moderne

 • În Napoli, în jurul anilor 1700–1800, clasa săracă consuma aluat plat, ieftin, copt în cuptoare, cu roșii (aduse din America), usturoi, ulei, anșoa și brânză.

 • Era considerată hrană populară, vândută pe stradă sau în mici brutării.

Pizza Margherita (1889) – momentul simbolic

 • Se spune că în 1889, bucătarul Raffaele Esposito a creat o pizza specială în onoarea reginei Margherita de Savoia, cu roșii (roșu), mozzarella (alb) și busuioc (verde) – simbolizând culorile steagului italian.

 • Astfel a apărut Pizza Margherita, considerată „regina” pizzei.

Expansiunea globală

 • După 1945, odată cu soldații americani întorși din Italia, pizza s-a popularizat în SUA.

 • În anii ’50–’60 au apărut primele lanțuri de pizza (ca Domino’s sau Pizza Hut).

 • A devenit apoi un fenomen global, adaptată în toate culturile (cu sushi, kebab, ananas etc.).

Rezumat scurt:

 • Născută în Napoli, pizza era mâncare de săraci.

 • A devenit celebră odată cu pizza Margherita.

 • A cucerit lumea prin simplitate, gust și adaptabilitate.