Burgerul, simbolul fast-food-ului modern, are o istorie care traversează continente și secole. Deși este considerat un preparat tipic american, originile sale sunt mult mai vechi și mai complexe.
1. Origini străvechi – tartarul și friptura tocată
• În Evul Mediu, mongolii și tătarii mâncau carne tocată crudă, pe care o frăgezeau sub șa.
• Acest obicei a fost adus în Europa și transformat treptat în friptură tocată, mai ales în portul german Hamburg.
2. Secolul XIX – „Friptura Hamburg” în Germania
• În Hamburg, Germania, se servea o specialitate numită „Hamburg steak”: carne de vită tocată, modelată și gătită, deseori condimentată.
• Imigranții germani au adus această rețetă în Statele Unite la mijlocul secolului XIX.
3. Transformarea în burger modern – SUA, începutul secolului XX
• În SUA, „hamburg steak” a fost adaptată și transformată într-un aliment de stradă.
• Inovația-cheie a fost punerea chiftelei între două felii de pâine, pentru a putea fi consumată ușor din mers.
Cine a inventat burgerul modern?
Mai multe persoane își dispută acest titlu:
• Louis Lassen (Connecticut, 1900) – a servit primul sandwich cu carne tocată între felii de pâine.
• Charlie Nagreen (Wisconsin, 1885) – vindea carne tocată în pâine la târguri.
• Fratii Menches (New York, 1885) – au numit preparatul „hamburger” pentru că nu mai aveau porc și au folosit vită.
4. Popularitate masivă – secolul XX
• În anii ’1920 apare primul lanț de burgeri: White Castle.
• În anii ’1940–’50, explozia fast-food-ului aduce McDonald’s, Burger King și altele.
• Devine simbol cultural al Americii, dar se răspândește rapid global.
5. Astăzi:
• Există mii de variante: vegane, gourmet, artizanale, cu brânzeturi exotice sau carne maturată.
• A devenit un produs global reinterpretat în aproape toate bucătăriile lumii.
Concluzie:
Burgerul:
• Are rădăcini europene (Hamburg)
• A fost transformat în SUA într-un aliment emblematic
• Este azi un simbol al globalizării culinare