sâmbătă, 31 mai 2025

Povestea Burgerului

 Burgerul, simbolul fast-food-ului modern, are o istorie care traversează continente și secole. Deși este considerat un preparat tipic american, originile sale sunt mult mai vechi și mai complexe.

1. Origini străvechi – tartarul și friptura tocată

 • În Evul Mediu, mongolii și tătarii mâncau carne tocată crudă, pe care o frăgezeau sub șa.

 • Acest obicei a fost adus în Europa și transformat treptat în friptură tocată, mai ales în portul german Hamburg.

2. Secolul XIX – „Friptura Hamburg” în Germania

 • În Hamburg, Germania, se servea o specialitate numită „Hamburg steak”: carne de vită tocată, modelată și gătită, deseori condimentată.

 • Imigranții germani au adus această rețetă în Statele Unite la mijlocul secolului XIX.

3. Transformarea în burger modern – SUA, începutul secolului XX

 • În SUA, „hamburg steak” a fost adaptată și transformată într-un aliment de stradă.

 • Inovația-cheie a fost punerea chiftelei între două felii de pâine, pentru a putea fi consumată ușor din mers.

Cine a inventat burgerul modern?

Mai multe persoane își dispută acest titlu:

 • Louis Lassen (Connecticut, 1900) – a servit primul sandwich cu carne tocată între felii de pâine.

 • Charlie Nagreen (Wisconsin, 1885) – vindea carne tocată în pâine la târguri.

 • Fratii Menches (New York, 1885) – au numit preparatul „hamburger” pentru că nu mai aveau porc și au folosit vită.

4. Popularitate masivă – secolul XX

 • În anii ’1920 apare primul lanț de burgeri: White Castle.

 • În anii ’1940–’50, explozia fast-food-ului aduce McDonald’s, Burger King și altele.

 • Devine simbol cultural al Americii, dar se răspândește rapid global.

5. Astăzi:

 • Există mii de variante: vegane, gourmet, artizanale, cu brânzeturi exotice sau carne maturată.

 • A devenit un produs global reinterpretat în aproape toate bucătăriile lumii.

Concluzie:

Burgerul:

 • Are rădăcini europene (Hamburg)

 • A fost transformat în SUA într-un aliment emblematic

 • Este azi un simbol al globalizării culinare