vineri, 30 mai 2025

Povestea Dietei Paleo

Dieta Paleo (sau “dieta paleolitică”) se bazează pe ideea de a mânca precum strămoșii vânători-culegători, adică alimente disponibile înainte de apariția agriculturii. Scopul este de a reveni la un mod de alimentație natural, antiinflamator și neprocesat, pe care corpul uman l-ar „recunoaște” mai bine.

Principii de bază ale dietei Paleo:

Alimente permise:

 • Carne slabă (vită, miel, porc, pasăre, vânat)

 • Pește și fructe de mare

 • Ouă

 • Legume (cu excepția celor bogate în amidon, în unele variante)

 • Fructe

 • Nuci și semințe

 • Grăsimi sănătoase (ulei de măsline, ulei de cocos, avocado)

Alimente interzise sau de evitat:

 • Cereale (grâu, porumb, orez, ovăz etc.)

 • Lactate (lapte, brânză, iaurt – unele variante moderne le permit în cantități mici)

 • Leguminoase (fasole, linte, năut, soia)

 • Zahăr rafinat și dulciuri

 • Produse procesate și fast food

 • Uleiuri rafinate (floarea-soarelui, porumb, soia)

 • Alcool (exceptând, uneori, vinul roșu în cantități mici)

Beneficii frecvent raportate:

 • Pierdere în greutate

 • Reducerea inflamației

 • Îmbunătățirea nivelului de energie

 • Reglarea glicemiei

 • O digestie mai bună

Critici și controverse:

 • Excluderea cerealelor și leguminoaselor poate duce la lipsa unor nutrienți (fibre, B-uri).

 • Nu toți specialiștii sunt de acord că dieta străveche este optimă pentru omul modern.

 • Poate fi costisitoare și greu de urmat pe termen lung.

Exemplu de meniu într-o zi tipică Paleo:

 • Mic dejun: ouă cu avocado și legume sotate

 • Prânz: piept de pui cu salată de rucola, ulei de măsline și nuci

 • Cină: somon la cuptor cu broccoli și dovlecel

 • Gustări: fructe, migdale crude, ou fiert