miercuri, 5 martie 2014

Povestea martisorului 2


Legenda Bulgareasca
Cei cinci fii ai hanului Kubrat mergeau la vanatoare acompaniati de sora lor Houba. Cand au ajuns la Dunare au vazut un cerb argintiu. Mesmerized, n-a intraznit sa-l vaneze. Cerbul a traversat Dunarea aratandu-le locul unde era un vad.
O pasere a zburat catre ei aduncand vesti proaste. Tatal lor fondatorul hanatului Bulgar era pe moarte. In ultimele sale ore dorea sa le spuna descendentilor sai Bayan, Kotrag, Asparukh, Kouber si Altsek sa nu degradeze legaturile inca inconsistente intre diversele triburi bulgare. Fii sai au jurat sa apere Bulgaria.
Curand dupa moartea tatalui lor, Khazarii le-au invadat pamanturile. Hanul Khazar Ashiba a reusit sa cuceresca capitala Phanagoria situata la marea Azov nu in apropierea peninsulei Crimeea. Houba fiica lui Kubrat a fost luata prizoniera de Ashiba. Sperand sa le dea fratilor sai o sansa de libertate, Houba a incercat sa se sinucida dar a fost oprita de garzi.
Fratii sai si-au tinut legamantul in diferite feluri. Bayan a ramas langa sora sa si a recunoscut suzeranitatea Khazarilor. Kotrag s-a dus in nord, catre raul Volga, pe cand Asparukh, Kouber si Altsek s-au dus in sud sa caute un pamant fara agresori.
Fratii care au plecat au aranjat in secret cu Houba si Bayan sa comunice printr-un snur de aur legat de piciorul unei pasari daca vor gasi pamant liber. Intr-o zi soimul trimis de Asprukh a intrat in camera lui Houba iar ea si Bayan au facut pregatirile de evadare. Tocmai cand cautau un loc sa treaca Dunarea, urmaritorii Khazari i-au reperat si haituit. Incercad sa gasesca un vad, Houba a lasat soimul liber. Ea a legat un snur alb de piciorul soimului si i l-a dat fratelui ei.
Cand paserea era gata sa-si ia zborul, o sageata l-a strapuns pe Bayan si singele lui a patat snurul. Cand Bayan si Houba au reusit sa ajunga pamantul gasit de Asparukh (Bulgaria de azi) ei erau pe moarte. Asparukh i-a intampinat pe cei doi. Apoi a luat bucatile de snur alb patate de sange si si-a decorat soldatii cu ele.