miercuri, 28 mai 2014

Poveste ptr părinţi

O femeie extraordinara

Marius venea dintr-o familie cu parinti iubitori, cu doi frati si o sora care invatau bine si aveau prieteni de varsta lor.
Locuiau intr-un cartier frumos, iar Marius avea tot ce si-ar putea dori un baietel de varsta lui, dar in clasele primare a fost etichetat imediat ca fiind un "copil problema".
In gimnaziu era "neadaptatul incurca-lume". In liceu incepu sa adune note proaste si sa fie scos afara din clasa.
Intr-o duminica, un profesor se intalni cu familia si le spuse:
"Marius se descurca foarte bine la scoala in ultima vreme. Suntem multumiti de el."
"Poate ne confundati cu alta familie", spuse tatal. "Marius al nostru face numai nazbatai. Suntem foarte stanjeniti si nu stim de ce se poarta astfel."
In timp ce profesorul se indeparta, mama spuse:
"Totusi, daca ma gandesc bine, Marius n-a facut nici o boacana in ultima luna. Ba a mers la scoala in fiecare zi, ramanand si dupa ore. Ce s-o fi intampland?"
La inmanarea carnetului, parintii se asteptau la note proaste si la observatii negative asupra comportamentului. Dar, notele erau mai mult decat suficiente sa treaca clasa si mai era si o mentiune speciala de buna purtare. 
Mama si tatal erau uimiti. 
"Langa cine te-ai asezat in banca de ai luat notele astea?", intreba tatal sarcastic. 
"Eu am scris totul", raspunse Marius modest. 
Perplecsi si inca neincrezatori, parintii il dusera inapoi la scoala pentru a vorbi cu directorul. Acesta ii asigura ca Marius se descurca foarte bine. "Avem o profesoara suplinitoare si se pare ca dansa are o influenta deosebita asupra lui Marius", spuse el. "Cred ca ar trebui sa o cunoasteti." 
Cand se apropiara cei trei, femeia era cu capul plecat. Ii trebui o clipa pana sa-si dea seama ca avea vizitatori. Dar apoi se ridica in picioare si incepu sa gesticuleze. 
"Ce-i asta?" intreba tatal lui Marius indignat. "Limbajul semnelor? Femeia aceasta e surdo-muta!"
"Iata de ce e atat de extraordinara" spuse Marius, punandu-se intre ei. "Ea face mult mai mult, tata. Ea stie sa asculte!"

A vorbi inseamna sa impartasesti. A asculta inseamna sa iubesti.

Preluare:  de la Mariana Hortolanyi