duminică, 13 aprilie 2014

Legenda Trandafirului



Una dintre florile cele mai iubite din lume , trandafirul a inspirat nenumarate legende si mituri pe cuprinsul intregii lumi.
Trandafirul este floarea iubirii.El a fost creat de Chloris , zeita greaca a florilor si a primaverii , din trupul neinsufletit al unei nimfe gasite in poiana unei paduri.Chloris a cerut ajutorul lui Aphrodite (Afrodita) , zeita iubirii , care i-a daruit frumusetea ; Dionysus , zeul vinului , a inzestrat-o cu nectarul care i-a conferit un dulce parfum , iar cele trei gratii i-au acordat farmecul , stralucirea si bucuria.Apoi, Zephyr , Vantul de Vest , a imprastiat norii dintr-o suflare pentru ca Apollo , zeitatea soarelui sa poata aduce caldura si lumina asupra ei , facand-o sa infloreasca.In acest fel , in mitologia greceasca, a luat nastere trandafirul , incoronat apoi ca Regina a Florilor.
Conform altei legende grecesti , trandafiri albi au fost creati de zeita Aphrodite (Afrodita) .Ei s-au nascut din spuma marii si au inconjurat-o pe zeita in timp ce se ridica din valuri.
Intr-un mit din Grecia antica, iubitul Afroditei , Adonis fusese ranit de un mistret salbatic.Din lacrimile zeitei , provocate de acest incident , amestecate cu sangele lui Adonis s-a nascut o floare cu o aroma imbatatoare , trandafirul rosu ca sangele.
De altfel , grecii din antichitate , cu prilejul ocaziilor festive , se impodobeau cu ghirlande din trandafiri si isi parfumau trupurile cu ulei de trandafir.
O legenda romana povesteste despre o fecioara de o nemaipomenita frumusete , pe nume Rhodanthe.Farmecul ei atrasese o multime de pretendenti care o urmareau zi de zi , fara a-i acorda nici o clipa de liniste.Epuizata de acest asalt continuu , Rhodanthe si-a cautat refugiu in templul indragitei zeite Diana.Din nefericire , Fecioara divina a fost cuprinsa de gelozie fata de frumusetea tinerei fete , iar atunci cand petitorii nerabdatori au faramat portile templului Dianei, manioasa zeita a transformat-o pe Rhodanthe intr-o floare de trandafir , urmaritorii ei inflacarati fiind preschimbati in spinii acestei flori.
Se spune ca in intregul palat al Cleopatrei , covoarele erau inlocuite de petale de trandafir .
In mitologia vechilor persani, trandafirul rosu s-a ivit in lume datorita unei privighetori indragostite de un trandafir alb.Atunci cand Allah a proclamat acest trandafir ca fiind "Regina Florilor" , entuziasmata de veste , privighetoarea a zburat in graba pentru a-si imbratisa floarea adorata , dar a fost strapunsa de ghimpii acesteia.Din picaturile de sange varsate de pasarea indragostita a rasarit trandafirul rosu.
Intr-o alta legenda de demult , se spune ca trandafiriul era lipsit de ghimpi in paradis, acestia aparand pe tulpina numai dupa izgonirea lui Adam si a Evei din gradina divina.
In mitologia Hindu, se istoriseste ca zeul Vishnu , protectorul lumii , si Brahma , creatorul universului , se contraziceau pe tema celei mai frumoase flori de pe pamant.Vishnu , a pus chezas pozitia lui de zeitate suprema in sprijinul superioritatii trandafirului , in timp ce Brahma , cara nu vazuse niciodata o roza , a proclamat ca lotusul este cea mai fermecatoare floare din lume.Atunci cand Brahma a zarit trandafirul , a fost de acord cu suprematia lui.Ca recunoastere a meritelor protectorului lumii , el a creat-o pe zeita Lakshmi , sotia lui Vishnu , folosind 108 de petale mari si 1008 de petale mici de trandafir .

In legendele medievale occidentale se afirma ca primii trandafiri au aparut, in mod miraculos, in Betleem, ca rezultat al rugaciunilor unei “frumoase fecioare”, care fusese acuzata pe nedrept si apoi condamnata sa fie arsa pe rug.

Preluare: diane.ro