marți, 22 iulie 2014

Scrisoarea emoţionantă a unui bunic pentru nepoţii lui


Cu doar câteva luni înainte să moară din cauza unui atac de acord, James Flanaganle scria nepoţilor lui o scrisoare emoţionantă. Bătrânul în vârstă de 72 de ani le vorbea astfel celor mici despre lucrurile cu adevărat importante în viaţă, sfătuindu-i să fie recunoscători pentru fiecare lucru pe care îl au şi să aprecieze orice şansă li se oferă pentru a fi fericiţi.Scrisoarea datată 8 aprilie 2012 adevenit de atunci virală pe Internet, de învăţăturile lui Flanagan bucurându-se nu doar nepoţii acestuia, ci milioane de persoane din întreaga lume, relatează Huffington Post.

„Dragă Ryan, Conor, Brendan, Charlie şi Mary Catherine,
Înţeleapta mea fiică Rachel m-a îndemnat să vă scriu câteva sfaturi pentru voi, cele mai importante lucruri pe care eu le-am învăţat despre viaţă. Încep să fac asta pe 8 aprilie 2012, în apropierea zilei mele de naştere, când voi împlini 72 de ani.
1. Fiecare din voi este un dar minunat de la Dumnezeu atât pentru familia voastră, cât şi pentru ceilalţi oameni. Amintiţi-vă întotdeauna asta, mai ales atunci când vântul rece al îndoielii şi deznădejdii va sufla peste voi.
2. Fiţi neînfricaţi! Nu vă temeţi de nimeni şi de nimic atunci când vine vorba să vă trăiţi viaţa din plin. Urmaţi-vă visurile şi speranţele, indiferent cât de greu ar putea să pară pentru alţii. Prea mulţi oameni nu fac ceea ce ar trebui să facă din cauză că le pasă prea mult ce gândesc sau ce spun ceilalţi. Amintiţi-vă, dacă nu vă aduc o supă caldă atunci când sunteţi bolnavi şi nu vă sunt alături când aveţi probleme, acei oameni nu contează. (…) Asumaţi-vă riscuri, faceţi greşeli.
3. Oricine din această lume este doar o persoană obişnuită. Unii poate că poartă alte „pălării” sau au o anumită titulatură, au putere sau vor să credeţi că ei sunt deasupra tuturor. Nu-i credeţi. Şi ei au aceleaşi temeri, îndoieli şi speranţe. (…)
4. Faceţi o listă a lucrurile pe care vreţi să le realizaţi: călătoriţi, învăţaţi să faceţi ceva, învăţaţi o limbă străină, întâlniţi oameni speciali. (…) Nu spuneţi „Voi face asta mâine” (sau lună viitoare sau anul viitor). Aceasta este cea mai sigură cale către eşec. Nu există „mâine” şi nu există „momentul potrivit” pentru a face ceva, cu excepţia celui prezent.
5. Ţineţi cont de proverbul irlandez: Laudă copilul şi el va înflori.
6. Fiţi buni şi ajutaţi oamenii – mai ales dacă sunt slabi, temători sau dacă sunt copii. Fiecare are propria tristeţe şi are nevoie de compasiunea noastră.
7. Nu vă alăturaţi armatei sau oricărei organizaţii care vă învaţă să ucideţi. Războiul este groaznic. Toate războaiele sunt începute de oameni maturi care forţează sau păcălesc tinerii să urască şi să se omoare între ei. (…)
8. Citiţi cât de multe cărţi puteţi. Ele sunt o sursă minunată de relaxare, înţelepciune şi inspiraţie. (…)
9. Fiţi oneşti.
10. Călătoriţi: întotdeauna, dar mai ales atunci când sunteţi tineri. Nu aşteptaţi până când veţi avea „suficienţi” bani sau până când vă puneţi alte lucruri în ordine. Asta nu se întâmplă aproape niciodată. Faceţi-vă paşaportul chiar azi.
11. Alegeţi-vă locul de muncă sau profesia pentru că vă place să faceţi ceva anume. Sigur, vor fi şi momente dificile, dar slujba trebuie să fie o sursă de bucurie. Fiţi atenţi atunci când alegeţi un loc de muncă doar pentru bani – vă va paraliza sufletul.
12. Nu vă certaţi! Nu funcţionează niciodată şi vă răniţi atât pe voi, cât şi pe ceilalţi. De fiecare dată când eu m-am certat cu cineva, am dat greş.
13. Întotdeauna respectaţi-vă promisiunile pe care le faceţi copiilor. Nu spuneţi „vom vedea” când, de fapt, răspunsul este „nu”. Copiii aşteaptă să le spuneţi adevărul, oferiţi-l cu dragoste şi bunătate.
14. Nu spuneţi niciodată cuiva că îl iubiţi dacă nu simţiţi asta cu adevărat.
15. Trăiţi în armonie cu natură: mergeţi la plimbare, în păduri, la munte, la mare, în deşert. Este important pentru sufletul vostru.
16. Vizitaţi Irlanda. Acolo s-a născut sufletul familie noastre (…).
17. Îmbrăţişaţi-i pe cei pe care îi iubiţi. Spuneţi-le cât de mult înseamnă ei pentru voi, nu aşteptaţi până când va fi prea târziu.
18. Fiţi recunoscători. Există un proverb irlandez care spune „Aceasta este o zi din viaţa ta care nu se va mai întoarce”. Trăiţi în fiecare zi cu această frază în minte.”

James FLANAGAN