vineri, 18 iulie 2014

CUM SĂ ACCEPŢI UN CADOU?

Intr-una din zilele frumoase si senine, un maestru Zen statea cu ucenicii lui, si discutau despre Viata. In acea zi, un luptator tanar ajunsese in oras. El avea un singur scop: sa invinga chiar ci cei mai mari maestrii din acel oras. El folosea o tehnica aparte: provoca inamicul, astepta ca acesta sa faca prima miscare, iar in acel moment observa punctul slab al acestuia, dupa care il invingea cu usurinta.
Acest tanar l-a chemat la lupta pe maestrul Zen, care, spre mirarea ucenicilor lui, a acceptat. Cei doi s-au asezat fata in fata, si tanarul a inceput sa il provoace pe maestru, injurandu-l in toate felurile. Maestrul statea linistit in fata tanarului, cu privirea senina, fara sa faca o miscare. Tanarul a continuat provocarea timp de mai multe ore, dar fara rezultat. Pana la urma obosind, s-a potolit, dandu-si seama ca de fapt el era cel invins.
Ucenicii care au privit pana acum, s-au apropiat de maestru suparati si maniosi, intrebandu-l:"Cum de l-ai lasat sa-ti spuna astfel de lucruri? De ce nu te-ai luptat cu el, sa ii arati puterea ta?"
Maestrul, cu aceeasi privire senina, le-a raspuns:"Daca cineva va ofera un cadou, iar voi nu il acceptati. Al cui ramane cadoul?"