joi, 16 februarie 2012







Un element de o mare importanţă într-o dezbatere televizată îl reprezintă forma şi caracteristicile mobilierului din studio.






 Jocul de putere cu scaune dintre moderator-invitati...

1. Înălţimea spatarului-este proporţională cu rangul şi puterea ocupantului

2. Mobilitatea-In cazul în care există, senzaţia de putere este dată de libertatea de miscareintr-un scaun rotitor -in cazul în care nu exista, ea va fi compensată cu mobilitatea trupului, cu creşterea numărului de gesturi, fapt ce dezvăluie atitudini şi sentimente aleintervievatului

3. Înălţimea scaunului este proporţională cu rangul şi puterea ocupantului şi are un efect psihicdeosebit de puternic; amplasarea unui invitat pe un scaun mai jos decât cel al moderatorului va induce publicului o reacţie psihologică inconştientă de al desconsidera pe acel individ, scăzându-i din prestigiu.

4. Asezarea-in poziţia competitivă fata în fata -creaza presiune asupra interlocutorului (mai ales asupra celor neobisnuitisa dea interviuri la televiziune)-diminueaza mult prestigiul interlocutorului..

Jocul de putere dintre moderator-invitati în funcţie de forma mesei.Forma ,caracteristici,ce sugerează şi scopul folosirii ei,observaţii.
Patrata-mijloceste relaţii de competitivitate şi defensive între indivizi cu acelaşi statut social-convorbiri scurte, bazate pe dovezi (fapte,exemple)-scoate în evidenţă relaţia superior-subordonat-partea dreapta este mai cooperanta decât stanga-opusul este partea rezistenta rotunda-determina o atmosferă relaxantă, fără ceremonii-invitatii sunt persoane de acelaşi rang-folosita pentru convingerea interlocutorilor -atmosfera de discuţie destinsa-persoana de rang mai mare polarizează puterea (dreaptaare mai multă putere decât stânga)dreptun-ghiulara-ordoneaza clar influenta-folosita pentru influenţarea cu maximă eficientă a interlocutorilor -tinta reală este invitatul amplasat exact de cealaltă parte a moderatorului-in general, în centrul atenţiei sunt moderatorul şi invitatul amplasat în poziţie opusă acestuia.


Tipul de dialog sugerat. Caracteristici- intenţiile moderatorului. 

"De colţ"(interlocutorul este amplasat în colţul mesei)-conversatie prietenească,spontana-coltul biroului este o potenţiala  bariera-grad bun decolaborare-impartirea-realizarea unui dialog amical-amiabil...  



Teritoriala inutilă"de cooperare" (invitatul stalanga moderator)-similitudini în orientare şi ingandire-atat moderatorul cât şi invitatul sunt de aceeaşi parte a barierei-grad ridicat de colaborare-realizarea unui dialog ca de la egal la egal-uneori poate fi o violare mascată a teritoriului invitatului de atragere a unei a treia persoane (moderatorul sta lângă alte persoane în timp ce unul dintre interlocutori sta exact de cealaltă parte a mesei-similitudini în orientare şi gandire-strategia de "a ţine partea adversarului", în care adversarul este invitat-moderatorul pune întrebări persoanei amplasate diferit de ceilalţi în interesul unuia dintre invitaţi"competitiv-defensiva"-competitie-defensiva-autoritate manifestata non-verbal-masa este o barieră solidă intre oameni-punctele de vedere ar putea rămâne neclintite-competitie de oricenatura-conflict deschis de idei-admonestare-relationare superioară faţă de invitat"independenta"-in care nu se doreşte stabilirea nici unui tip de raport-indiferenta-posibil ostilitate-granitele nu sunt incalcate-nu se doreşte nici un fel de dialog real-nu se doresc discuţii sincere..


Exemple de manipulare prin mass media în modernitate şi în contemporaneitate

Remodelarea gândirii în sistemele totalitare (Revoluţia Franceză, regimurilecomuniste, regimul nazist) – căi de a controla minţile oamenilor:

Controlul comunicaţiilor umane – atât a informaţiilor primite din exterior, câtsi a intra-comunicării (situaţii disonante cognitiv)

Manipularea mistică – crearea unei aure mistice în jurul grupului conducător,cultul personalităţii

Cerinţa de puritate – de limitarea strictă între pur şi impur, între bine şi rău

Cultul confesiunii – confesiunea purifică sufletul

Urmare la "Tipuri de manipulare in media"-Caietul cu articole.