sâmbătă, 4 februarie 2012

Osho. Cele mai frumoase citate despre iubire


Osho ne-a lasat frumoase adevaruri despre iubire. De aceea, ori de cate ori va simtiti dezorientati, puteti sa va amintiti vorbele acestui om. E clar ca in lumea asta avem nevoie de iubire. ADEVARATA...
Nu judeca oamenii. Mai bine iubeste oamenii.
Dragostea adevarata inseamna ca lupta a disparut, ca cei doi au devenit unul. Corpurile lor exista separat, dar fiintele lor s-au intrepatruns. Limitele au disparut, nu exista separare. Nu exista „eu” si nu exista „tu”, nu exista niciunul.
Oricare ar fi situatia, dragostea e neconditionata; ea nu depinde de anumite conditii.
Dragostea nu poseda niciodata. Dragostea inseamna sa va oferiti libertate unul celuilalt. Dragostea este un dar neconditionat, nu un targ. Dar in mintea ta, dragostea nu este nimic altceva decat mai putina ura, atata tot. Cu cat te gandesti mai mult, „Pot sa tolerez aceasta persoana; Nu pot sa tolerez aceasta persoana, deci nu o pot iubi. Aceasta persoana o pot tolera", mereu aceasta evaluare ramane negativa.
Devino un limbaj al iubirii. Actiunile sunt OK, dar doar OK.; ele nu fac viata sa fie fericita, ele nu creeaza celebrarea; iti pot oferi un standard mai bun de viata, dar nu iti pot oferi o noua pasiune pentru viata, nu iti pot oferi intensitatea vietii. Nu iti pot oferi calitate; iti pot oferi doar cantitate. Doar limbajul iubirii te poate duce catre o dimensiune diferita...
In dragoste exista recunostinta, o recunostinta adanca. Stii ca cealalta persoana nu este un lucru. Stii ca cealalta persoana are o grandoare, o personalitate, un suflet, o individualitate. In dragoste dai o libertate toalata celuilalt. Desigur, dai si iei; este o relatie bazata pe a da si pe a lua – dar cu respect.
Dragostea este un mod de a fi; nu are nimic de aface cu nimeni. Cineva nu este indragostit, ci este dragoste. Si desigur, atunci cand cineva este iubire, cineva este indragostit – dar acesta este rezulatatul, nu sursa. Sursa este faptul ca omul este iubire.
Mesajul meu de iubire nu este acela ca dragostea este la polul opus fata de ura. Mesajul meu despre iubire este acela ca iubirea este capabila sa absoarba ura si sa o transforme.
Daca iubesti, iubeste si fii constient de acest lucru. Daca ar fi sa va invat, nu v-as spune pe cine sa iubiti, cum sa iubiti. Acestea sunt nonsensuri. Iubirea este calitatea voastra intrinseca. Va nasteti cu ea, asa cum ura este de asemenea acolo. Va voi invata insa, fiti constienti. Inainte ca orice sa vi se intample – iubire, ura, furie, pasiune, compasiune, orice – fiti constienti. Lasati ca orice sa se intample, fiind constienti.

Iubirea nu ar trebui sa implice asteptari; altfel, bucuria moare. Atunci cand ai asteptari, frustrarile vin. Nimeni nu iti poate indeplini asteptarile si nu e nimeni care are nevoie ca tu sa ii indeplinesti astepatrile. Acestea provin din manie, dintr-o minte nevrotica. Daca cineva chiar iti indeplineste asteptarile, atunci dragostea adevarata dispare. Iar celalt devine o necesitate, o nevoie, o posesiune – o posesiune valoroasa, dar in acelasi timp o posesiune ca toate celelalte.
preluare Garbo.