Sa va spun cateva lucruri despre deochitura, unul dintre lucrurile rele cele mai des intalnite.
Ce este deochiul? Este o uitatura ori o vorba care vatama, om, copil, ori animal, si este cel mai des fara voia celui ce deoache.
Deocheatul se poate face fara rautate, din placerea de a te mira sau de a lauda peste masura, fara nici un gind de a aduce vreun neajuns.
Unele persoane au aceasta insusire de cind s-au nascut iar altele au capatat-o de-a lungul vietii, din cauza anumitor imprejurari. Acestea se pot deochea si ele singure atunci cind se arata peste masura de fericite de ele insele. Cel ce are aceasta patima de a deochea simte atunci cind deoache pe cineva, caci il dor ochii, il ustura ori simte ca o arsura in ochi ori in fata. Cei ce se stiu ca deoache, trebuie sa scuipe de trei ori asupra persoanei de care se mira ori sa lase un semn, o scama de la haina, ceva, ca sa platessca aceasta magie fara voie.
Cine poate fi deocheat?
Asa cum am spus, cel mai adesea copiii, fetele frumoase, bolnavii, femeile care alapteaza (de aceea nu se lasa sa intre in casa om strain, dupa ce femeia a nascut) precum si mirele si mireasa in ziua nuntii si imediat dupa aceea. Deochiul poate atinge si animalele din casa si chiar si plantele. Cum se mainifesta deochiul? El are semne sigure si, daca nu le cunosti ori de multe ori nu le iei in seama, boala de deocheat poate fi lunga si uneori chiar foarte grava. Primul semn este iscarea din senin de mari dureri de cap si cascatul incontinuu, desi persoanei respective nu-i este pic de somn. Copiii se aprind la fata, le tiuie urechile si au calduri mari, iar adultii sunt apucati de varsaturi sau le curge sange din nas. Animalele tremura din cap pina la picioare, n-au chef si nici vlaga, tanjesc si zac fara motiv.
Cum sa va feriti de deochi
Asa cum am spus, pentru a feri pe cineva de deochi, calea cea mai simpla este sa-l scuipi de trei ori zicind" Ptiu, ptiu, ptiu, sa nu-i fie de deochi".
Copii nu trebuie lasati sa se uite in oglinda pana la varsta de un an, caci se pot deochea singuri.
Tot asa, ca sa fie feriti de deochi, copilul nou nascut trebuie cantarit inainte de ai face prima baie. Atentie, insa, nu trebuie sa spuneti nimanui cat este greutatea indicata de cantar si nici sa lasati pe cineva sa priveasca la cantar.
Usturoiul este cel mai bun aparator de deochi, prins de o panglicuta ori o ata rosie si atarnat la gat, ori la caciulita copilului.
Tot la cei mici sau la animale se mai poate lega la incheietura o panglica rosie, simpla, caci uitatura rea se aduna asupra acestei culori atragatoare si copilul sau animalul este ferit de vatamare.
Se mai poate face pe fruntea copilului un semn cu cenusa de vatra, cu praful de pe talpa amestecat cu putin scuipat, ori cu funinginea de la horn. Dar acest semn, e facut in miflocul fruntii, fie la incheietura sprincenelor, il poate face doar mama copilului.
Aurul este iarasi un bun aparator contra deochiului, orice obiect de aur purtat la gat, la ureche ori la mana putind atrage energia rea din privirea vatamatoare.
Un talisman de mare efect impotriva deochiului, chiar daca este mai greu de realizat, este cel facut din 2, 4, sau 6 coarne de radasca uscate si prinse fie direct la gat, pe un snurulet, fie puse intr-un saculet de pinza.
Descantece de deochi
Luăm cărbuni înfocați și țâpând câte unul într-un vas, zicem:
Pasăre neagră,
Pasăre galbenă,
Sai în ceri,
Sai în pământ,
Sai în piatră seacă,
Piatra-n patru crapă.
Da nu crapă piatra,
Ci crapă (cutare).
De-i deochiat
De cocon, de cocoană,
De fecior, de fată,
Ori de vâj, ori de babă,
Ori de țigan, ori de țigancă,
Ori de jidan, ori de jidancă,
Crepe-i-se tâțele,
Versă-i-se laptele,
Sară-i ochii ca și stropii.
Să rămâie curat
Și luminat
Ca argintul cel curat,
Ca vinul strecurat.
Sursa net(necunoscuta)
Sursa net(necunoscuta)