duminică, 28 aprilie 2013

Legenda Lalelei, Legenda Brandusei si Legenda Zambilei

Legenda Lalelei
Conform unei legende persiene, un tânãr pe nume Farhad se îndrãgostise de frumoasa Shirin. Ajungând la el vestea cã iubita i-a fost ucisã, Farhad si-a încãlecat calul favorit si a pornit în goanã cãtre Shirin, dar s-a prabusit de pe o stâncã si si-a gãsit moartea. Din fiecare picaturã a sângelui sãu scursã în pãmânt a rãsãrit apoi câteo lalea purpurie, simbol al dragostei perfecte sau pasionale. 

                                 Legenda Brandusei
 Legenda spune cã Brândusa era fata cea mai micã a împãratului Florilor. Pe vremea când trãia Brândusa, împãrãtia ei era condusã de un zmeu, care în fiecare an sacrifica câte unul dintre bãrbatii din împãrãtie.Când a împlinit 20 de ani, aceasta s-a cãsãtorit cu un print, pe care îl iubea nespus de mult. La numai o zi de la nunta lor, printul a fost rãpit de zmeu si dus în castelul acestuia spre a fi sacrificat.În ciuda insistentelor tatãlui ei, Brândusa a refuzat sã lase salvarea sotului ei pe mâna armatei tatalui ei si a pornit singurã în cãutarea zmeului si a bãrbatului ei.Întâlnind zmeul, aceasta l-a provoacat la luptã în sãbii si palose, reusind pânã la urmã, dupã sapte zile si sapte nopti sã îl ucidã pe acesta si sã îsi salveze iubitul.

Legenda Zambilei
 
Legenda spune cã Hyacinthus (care în greacã înseamnã nestemat, giuvaier) fiul lui Amyclos, regele Spartei, era un tânãr de o frumusete rarã, tovarãsul preferat al lui Apollo si cã era iubit de cãtre Zephyr, Vântul de Vest.Într-o bunã zi , când Apollo si Hyacinthus se întreceau în aruncarea discului, Zephyr, care privea de departe competitia, a devenit extrem de gelos, datoritã frumusetii si tineretii lui Hyacinthus.Atunci, când a venit rândul lui Apollo sã arunce discul, Zephyr l-a deviat cu o suflare în capul lui Hyacinthus. Îngrozit, Apollo a încercat sã opreascã sângele care se scurgea din rana prietenului sãu. Era ,însã, prea târziu, iar atunci, când Hyacinthus a murit, sângele sãu vãrsat pe pãmânt s-a transformat într-o floare care îi poartã numele pânã în ziua de azi. Apollo a asezat trupul tovarãsului sãu pe bolta cereascã, sub forma unei constelatii.De aceea, zambila poartã si denumirea de hyacint.


Intr-o alta legenda se spune ca floarea de hiacint a rasarit din sangele lui Ajax , a carui infrangere de catre Ulysses in disputa legata de armele lui Achilles , l-a aruncat intr-o stare de nebunie.
Orbit de de furie , Ajax a omorat toate oile armatei grecesti , luandu-le drept inamicii sai , iar atunci cand si-a dat seama ce facuse , s-a sinucis , din sangele lui aparand o floare rosie , purtand initialele sale , "ai".
Zambila albastra semnifica constanta (in dragoste) , iar cea rosie sau roza simbolizeaza o natura jucausa.Atunci cand primesti in dar o zambila purpurie de la un prieten sau iubit (a) cu care tocmai ai avut o cearta , floarea constitue un simbol insemnand :"Imi pare rau.Te rog , iarta-ma".Zambila alba semnifica "dragalasenie si frumusete netainuita / neascunsa " sau mesajul "Ma voi ruga pentru tine" , in timp ce zambila galbena este un insemn al geloziei.