duminică, 27 mai 2018

Arătați-vă părul


Bunica mi-a spus: „Să nu-ți ascunzi niciodată părul verde - Ei o să-l vadă oricum."
ANGELES ARRIEN
De la chinurile îndurate la grădiniță, când am fost prima dată ispitiți sau ne-am distrat cufundați în inocența noastră, toți am luptat într-un fel sau altul să ascundem ceea ce era evident în legătură cu noi.
Nimeni nu a planificat acest lucru. Nu este o conspirație, ci mai degrabă o trecere inevitabilă și dureroasă de la cunoașterea doar a propriei ființe la cunoașterea lumii. Tragedia este că mulți dintre noi nu au vorbit niciodată despre asta sau nu li s-a spus niciodată faptul că „părul nostru verde" este frumos, ori că nu trebuie să ne ascundem indiferent ce ar spune cineva despre felul în care luăm prânzul. Și că astfel tragem adesea concluzia că, pentru a cunoaște lumea, trebuie să ne ascundem pe noi înșine.
Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Este un fapt de viață străvechi și nespus că șantajul este posibil doar dacă noi credem că avem ceva de ascuns. Corolarul lăuntric al acestui lucru este că sentimentele (sau senzațiile fără preț) apar atunci când credem, oricât de scurt timp, că cine sau ceea ce suntem nu este de ajuns.
Așezați-vă în liniște, cu ochii închiși, iar la fiecare inspirație simțiți că cine și ce sunteți este de ajuns.

Fragmente din  „Cartea trezirii - Mark Nepo”