miercuri, 13 iunie 2012

Cum sa facem schimbari imediate in viata noastra? 

 1. Gandeste-te si noteaza.
 Masuri pe care trebuie sa le iei si le-ai tot amanat.
 Poate ai nevoie sa slabesti.
 Poate ca trebuie sa te lasi de fumat.
 Poate ca trebuie sa comunici cu cineva cu care te-ai certat sau pur si simplu sa nu mai amani lururile care sunt importante pentru tine, dar nu faci nimic in sensul asta.

 2. Sub fiecare din aceste masuri raspunde la urmatoarele intrebari: 
 a. De ce nu am luat aceste masuri?
 b. Oare ce suferinta am asociat in trecut ideii de a lua aceste masuri? 

 Raspunzand la aceste intrebari, vei intelege ca de fapt te-a tinut pe loc faptul ca ai asociat o idee de suferinta mult mai mare in cazul luarii masurii de decat in cazul neluarii ei.

c. Fii sincer cu tine
 Daca te gandesti „Nu am asociat nicio idee de suferinta in acest caz”, mai gandeste-te. Poate ca este o suferinta mai putin dureroasa: poate nu iti gasesti timp pentru ca ai un program foarte incarcat.

 3. Noteaza toate placerile pe care le-ai trait permintandu-ti acest obiectiv negativ. De exemplu, daca ai impresia ca ar trebui sa slabesti, de ce ai continuat sa mananci castroane intregi de frsecuri si pungi imense de chips-uri, pe care le-ai udat din abundenta cu multe cutii de bauturi acidulate sau bere? Ai evitat suferinta de a te lipsi de ele si in acelasi timp o faci pentru ca pe moment iti da o senzatie de bine. Iti da o senzatie de placere. O placere imediata! Nimeni nu renunta la asemenea senzatii. Ca sa obtinem o schimbare de durata trebuie sa gasim o noua cale de a obtine aceeasi placere fara aceste consecinte negative. Identificarea placerii pe care o vei obtine te va ajuta sa descoperi care este tinta ta, scopul tau!

 4. Noteaza-ti ce te va costa daca nu vei schimba ceva chiar acum. Ce se va intampla daca nu vei inceta sa mananci atata zahar si grasimi? Dar daca nu te lasi de fumat? Daca nu dai telefonul pe care stii ca trebuie sa il dai? Fii sincer cu tine. Cat o sa te coste in urmatorii doi, trei sau 5 ani? Cat te va costa din punct de vedere emotional? Cat te va costa ca imagine de sine? Cat te va costa la nivelul energiei fizice? Dar financiar? Cat te va costa in relatiile cu cei la care tineti cel mai mult? Spune ce simti! Si nu raspunde cu: „ O sa ma coste bani” sau „ o sa fiu gras”. Nu-i de ajuns. Noi suntem condusi de emotiile noastre. Incearca sa asociezi si sa folosesti suferinta facand-o un aliat pentru a te impulsiona spre o noua reusita. Scrie in cele mai mici detalii ce vei simti.

 5. Noteaza toate placerile pe care le vei trai daca vei lua aceste masuri ACUM. Fa o lista enorma care sa te stimuleze emotional, care sa te entuziasmeze cu adevarat. „luand aceasta masura voi reusi sa realizez ce mi-am propus”.