joi, 27 iunie 2013

Reprimarea emoțiilor



Durerea este o emoţie naturală. Este acea parte din tine care-ţi permite să spui la revedere când nu vrei să spui la revedere; să exprimi – să împingi afară, să expulzezi – tristeţea din tine, atunci când trăieşti experienţa oricărui fel de pierdere. Ar putea fi pierderea omului pe care-1 iubeşti, sau pierderea unei lentile de contact.
Când ţi se permite să-ţi exprimi durerea, atunci scapi de ea. Copiii cărora li se permite să fie trişti atunci când sunt mici, se vindecă de tristeţe când sunt adulţi şi, prin urmare, trec de obicei cu mare repeziciune prin tristeţe.
Copiilor cărora li se spune „Haide, nu mai plânge!” le vine foarte greu să plângă când sunt adulţi. La urma urmei, toată viaţa li s-a spus să nu plângă. Prin urmare, ei îşi reprimă durerea.
Durerea care este reprimată în permanenţă devine depresie cronică, o emoţie foarte nenaturală.
Din cauza depresiei cronice, oameni au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

Mânia este o emoţie naturală. Este unealta pe care o ai şi care-ţi permite să spui „Nu, mulţumesc”. Ea nu trebuie să fie violentă şi nu trebuie niciodată să-i facă rău altuia.
Când copiilor li se permite să-şi exprime mânia, ei capătă o atitudine foarte sănătoasă faţă de ea când ajung adulţi. Şi, de aceea, de cele mai multe ori trec prin mânie foarte repede.
Copiilor care sunt lămuriţi să creadă că mânia nu este ceva în regulă – că este greşit să o exprime şi că, de fapt, ei n-ar trebui să aibă un asemenea sentiment – le va fi foarte greu ca adulţi să se descurce atunci când sunt mânioşi.
Mânia care este reprimată în permanenţă devine furie, o emoţie foarte ne-naturală.
Din cauza furiei, oameni au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

Dorinţa de a fi ca celălalt este o emoţie naturală. Este emoţia care-l face pe copilaşul de cinci ani să se străduiască să ajungă la clanţa uşii ca şi sora lui mai mare – sau să meargă pe bicicletă. Dorinţa de a fi ca celălalt este emoţia naturală care te face să încerci din nou; să te străduieşti mai tare: să continui să te lupţi până când reuşeşti. Este foarte sănătos şi foarte natural să ai o asemenea dorinţă. Când copiilor li se permite să-şi exprime această dorinţă, ei capătă o atitudine foarte sănătoasă faţă de ea când ajung adulţi şi, de aceea, de cele mai multe ori trec prin această dorinţă foarte repede.
Copiilor care sunt lămuriţi să creadă că această dorinţă nu este un lucru în regulă – că este greşit să o exprime şi că, de fapt, ei n-ar trebui să aibă un asemenea sentiment – le va fi foarte greu ca adulţi să se descurce atunci când doresc ceva.
Dorinţa de a fi ca celălalt care este reprimată în permanenţă devine invidie, o emoţie foarte ne-naturală.
Din cauza invidiei, oameni au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

Frica este o emoţie naturală. Toţi copiii se nasc cu două temeri: teama de a cădea şi teama de zgomote puternice. Toate celelalte frici sunt răspunsuri învăţate ca reacţie la mediul înconjurător, sau sunt induse de către părinţi. Scopul fricii naturale este de a te face să fii precaut. Precauţia este o unealtă care te ajută să-ţi ţii corpul în viaţă. Este un produs al dragostei. Dragostea de Sine.
Copiilor care sunt lămuriţi să creadă că frica nu este un lucru în regulă – că e greşit să o exprime şi că, de fapt, ei n-ar trebui să aibă un asemenea sentiment – le va fi foarte greu ca adulţi să se descurce atunci când le este frică de ceva.
Frica reprimată în permanenţă devine panică, o emoţie foarte ne-naturală.
Din cauza panicii, oameni au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

Dragostea este o emoţie naturală. Când îi este permis să se exprime şi să fie primită de către copil în mod normal şi natural, fără limitări sau condiţionări, fără inhibiţii sau ruşine, ea nu cere nimic altceva, deoarece bucuria dragostei exprimată şi primită în acest fel este suficientă prin ea însăşi. însă dragostea care a fost condiţionată, limitată, învelită în reguli şi regu¬lamente, ritualuri şi restricţii, controlată, manipulată şi reţinută, devine nenaturală.
Copiilor care sunt lămuriţi să creadă că dragostea naturală nu este un lucru în regulă -că este greşit să o exprime şi că, de fapt, ei n-ar trebui să aibă un asemenea sentiment – le va fi foarte greu ca adulţi să îşi manifeste dragostea aşa cum trebuie.
Dragostea care este reprimată în permanenţă devine spirit de posesiune, o emoţie foar¬te ne-naturală.
Dm cauza acestui spirit, oameni au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

Şi, astfel, emoţiile naturale, când sunt reprimate, produc reacţii şi răspunsuri nenaturale. Majoritatea oamenilor îşi reprimă cele mai multe dintre emoţiile lor naturale. Dar ele sunt prietenii voştri. Ele sunt darurile făcute vouă. Acestea sunt uneltele voastre divine ce vă ajută să treceţi cu îndemânare prin experienţă.
Aceste unelte vă sunt date la naştere, ele au ca scop să vă ajute să treceţi peste greutăţile vieţii.

Autor text: Neale Donald Walsch