vineri, 17 mai 2013

Pilda orientala


3 YOGHINI

În pădurea necuprinsă, trăiau trei yoghini. Departe de oameni, în singurătate, în liniştea pădurii, ei meditau şi lucrau cu ei înşişi, căutând perfecţiunea. Un oarecare călător, rătăcit prin locurile acelea, a întîlnit un yoghin, care medita în lotus şi l‑a întrebat despre drum, dar yoghinul nu i‑a răspuns şi omul mânios s‑a repezit la el şi i‑a tras o palmă. Yoghinul a sărit pe dată în picioare şi i‑a tras la rândul său, două palme. Speriat de repeziciunea, cu care răspunsese yoghinul, călătorul a plecat mai departe.

A întâlnit un al doilea yoghin şi pentru că nici acesta nu i‑a răspuns la salut şi întrebare, i‑a tras şi lui o palmă. Yoghinul, foarte liniştit, i‑a întors şi celălalt obraz…apoi a continuat să mediteze, ca şi cum nimic nu s‑ar fi întîmplat.

Călătorul şi‑a continuat drumul şi a întâlnit un al treilea yoghin. L‑a întrebat şi pe acesta despre drum, dar n‑a primit nici‑un răspuns. Deznădăjduit, că nimeni nu‑l ajută, i‑a tras şi celui de‑al treilea yoghin o palmă. Acesta a rămas nemişcat şi nici măcar nu l‑a privit, pentru că meditând, el nici nu a simţit, că a primit o palmă.

(după o pildă orientală)