vineri, 28 decembrie 2012

INTINERIREA



Traieste cu entuziasm
Tineretea nu este o perioada a vietii, este o forma a gandirii, este o conditie a vointei, este o capacitate a imaginatiei, o forta pura de sentimente, o preponderenta a curajului asupra timiditatii, o aspiratie de aventura si iubire. Nimeni nu devine batran pur si simplu pentru ca traieste un anumit numar de ani, indivizii imbatranesc doar fiindca renunta la idealurile lor. Anii rideaza pielea, dar renuntarea la entuziasm rideaza inima, sufletul. 
Preocuparea, dubiul, neincrederea, teama si disperarea te fac sa-ti pleci capul si sa respingi spiritul ce vrea sa se inalte. Chiar si la 60 de ani, ca si la 16, exista in inima fiecarei fiinte umane dragostea pentru minunatie, surpriza placuta a stelelor, a lucrurilor si a gandurilor ce se aseamana stelelor, neimblanzita provocare a evenimentelor, nesecatul apetit tineresc si bucuria jocului vietii. Suntem tineri asemeni credintei noastre, batrani asemeni indoielii noastre, tineri asemeni increderii in noi insine, batrani asemeni temerii noastre, tineri asemeni sperantei noastre, batrani asemeni deziluziei noastre. Ramaneti tineri atata timp cat sufletul vostru va fi receptiv la mesajele frumusetii, bucuriei, maretiei si fortei naturii, omului si infinitului. Cand totul va fi la pamant, cand cel mai ascuns ungher al sufletului vostru va fi acoperit de zapada pesimismului si de gheata cinismului, doar atunci veti fi intr-adevar batrani. Si Dumnezeu sa fie milostiv cu sufletul vostru.
(Samuel Ullman )
Tineretea este o stare de spirit, nu un numar de ani. Si o stare de spirit corespunzatoare poate duce la intinerirea corpului fizic.
Iar asta pentru ca varsta in sine este o stare de spirit. Viata reala este cea traita la nivel spiritual. Corpul nu este guvernatorul acestei vieti, ci dimpotriva, acea viata guverneaza corpul. In esenta, viata este un principiu animator al corpului. Corpul nu reprezinta o lege a vietii, ci viata este o lege a corpului. Iar Cine Suntem Noi Cu Adevarat este insasi viata.
Va puteti imagina ca viata ar avea ca lege universala degradarea formei prin care se exprima ?
Asa ceva este imposibil.
Corpul nostru a fost menit sa supravietuiasca sute, chiar mii de ani – poate la infinit. Dar, o data cu trecerea timpului, de-a lungul milioanelor de ani de evolutie, au aparut ‚erori’ in programarea genetica initiala – care s-au accentuat atat de mult incat, acum, aproape ca am acceptat ideea ca imbatranirea si moartea sunt un lucru normal.
Primul pas in stoparea procesului de imbatranire este recunoasterea (constientizarea) faptului ca ni s-au dat informatii false – imbatranirea NU insemna neaparat degradare fizica si mentala.
„Timpul” sau trecerea unui anumit numar de ani NU trebuie sa insemne un progres constant si inevitabil spre o perioada numita ‚batranete’(sa zicem peste 60 de ani), cu conotatiile ei ce tin de incetinirea functiilor fizice si mentale. Pentru a intineri, deci, trebuie sa ne re-programam mintea, sa eliminam informatiile eronate depozitate in straturile profunde ale subconstientului personal.
Ni s-a inoculat dintotdeauna convingerea ca imbatranim pe masura ce anii trec. Dar, pentru a inversa procesul, nu va ganditi ca imbatraniti, ci ca va „reinnoiti”. Stiinta a descoperit ca, in mod natural, celulele se regenereaza intr-o asemenea masura incat intreg corpul este nou o data la 7 ani ! Din pacate, gandurile, emotiile si comportamentele pe care le intretinem nu permit celulelor sa se regenereze identic. Datorita modului gresit de gandire, am reusit sa stricam aceasta masinarie care, in mod natural, s-ar autoregenera in mod perfect.
Imaginati-va cum ar fi atunci cand gandurile, emotiile si comportamentele s-ar alinia cu procesul natural de regenerare a celulelor ! Cum ar fi atunci cand ne-am vizualiza sanatatea, vitalitatea perfecta specifica, sa zicem, varstei de 18 sau 21 de ani ! Atunci cand cei mai multi dintre noi aveam o atitudine tinereasca, energica si entuziasta fata de viata ! Si pe care inca o mai putem avea !
Daca mental am vazut cum ar fi indicat sa gandim, ce am putea face din punct de vedere fizic pentru a ne prelungi viata ?
Fizic vorbind, blocarea acumularii treptate a deseurilor organice acide in corp si eliminarea unei bune parti din ele opreste procesul de imbatranire. Acest proces de inversare este lent (poate dura ani de zile) si consta in consumarea cu predilectie a alimentelor alcaline si a apei alcaline. Astfel, incet dar sigur se elimina cauzele care declanseaza bolile legate de varsta, ca si eventualele probleme mentale si emotionale.
Un studiu stiintific (pe care l-am vazut undeva pe Internet) a relevat ca anumite alegeri pe care le putem face cu totii pot creste durata de viata astfel :
- reducerea numarului de calorii ingerate : + 40 ani !
- alimentatie echilibrata, alimente sanatoase : + 15 ani
- bio-medicina de ultima generatie : + 15 ani
- stil nou de viata, relaxare, somn odihnitor : +15 ani
- exercitiu regulat, activitate fizica moderata : + 10 ani
Bineinteles, cand vom face toate acestea, nu inseamna ca ne vom prelungi viata cu inca 95 de ani fata de varsta actuala (desi unii probabil ar reusi asta) ! Sunt estimari bazate pe cercetari bio-chimice, realizabile in anumite conditii de mediu. Studiul a intentionat doar sa demonstreze, in termeni cuantificabili, impactul pozitiv al acestor decizii asupra vietii noastre.
Si, in plus fata de toate acestea (si care nu au fost incluse in studiu), alte alegeri ce pot contribui la longevitate si intinerire sunt :
- meditatia si practicile energetice
- detoxifierea fizica si ‘atmosferica’ (evitarea pe cat posibil a poluarii)
- suplimentele nutritionale
- consumarea unei cantitati optime de apa (cat mai pura si alcalina)
- emotii pozitive echilibrate, controlul stresului
- flexibilitate, creativitate, entuziasm, minte tanara, deschisa permanent catre nou
De fapt, indeosebi in occident, problema cu care ne confruntam nu este legata atat de prelungirea vietii cat mai ales de calitatea acesteia. In ultimii 50 de ani durata medie de viata a crescut in tarile occidentale cu 10 ani. Pe de alta parte, incidenta anumitor boli cronice, cum ar fi astmul sau alergiile a crescut cu 100% numai in ultimii 20 ani – ca sa nu mai vorbim de cresterea dramatica a cazurilor de cancer, si chiar la varste timpurii. Poluarea, alimentatia si stresul sunt principalii factori ce duc atat la scaderea calitatii vietii, cat si la imbatranire. Depinde doar de noi sa facem in mod constient acele alegeri care sa duca la inversarea acestui proces.
Practic, procesul intineririi are de-a face cu inversarea varstei biologice (ce indica gradul de functionare a sistemelor fiziologice ale corpului nostru). Cronologic poti avea orice varsta ‘in buletin’ – dar biologic poti fi mai tanar cu un anumit numar de ani. Iar acest lucru poate fi apreciat conform anumitor bio-indicatori (definiti de Deepak Chopra). Iata-i, in continuare :
- capacitatea de efort
- nivelele de antioxidanti
- acuitatea auditiva si vizuala
- tensiunea arteriala
- glicemia
- tesut adipos in corp
- densitatea oaselor
- nivelele de colesterol si lipide
- nivelul hormonal
- functia imunitara
- metabolismul bazal
- masa musculara
- elasticitatea pielii
- termoreglarea
Avem astfel elemente care sa ne ajute in mod practic la evaluarea succesului nostru in aceasta adevarata ‘aventura a intineririi si longevitatii’. Si avem nevoie sa fim longevivi, si sanatosi. Sunt atat de multe de experimentat si de invatat, despre noi insine si despre viata !
Suntem sustinuti in aceasta aventura si de invataturile orientale traditionale si de noile descoperiri ale fizicii cuantice moderne (care confirma ceea ce inteleptii din Orient afirma de mii de ani). Afland aceste idei, automat ne vom schimba modul de a gandi despre corpul nostru si despre ‚traiul’ eficient in aceasta lume.
Fizica cuantica postuleaza ca, practic, nu exista obiecte fixe, doar posibilitati. Noi nu suntem corpul fizic cu care ne identificam din obisnuinta. Starea noastra esentiala este un camp de posibilitati infinite. Dar daca alegi sa te vezi ca pe o entitate fizica, separata de orice altceva, renunti la sansa de a inversa procesul de imbatranire. Este necesar sa te vezi pe tine insuti ca pe un camp de posibilitati.
Imbatranirea si moartea sunt o iluzie, pentru ca adevaratul nostru EU nu este nici corpul, nici mintea. Natura esentei noastre – Cine Suntem Noi Cu Adevarat – este spiritul, domeniul constiintei atotprezente dincolo de corp si minte. Acest domeniu al constiintei (energie pura) este cel ce da nastere emotiilor, gandurilor din minte si moleculelor ce compun celulele corpului. Baza reinnoirii, regenerarii emotionale, mentale si fizice o reprezinta accesul la acest taram al constiintei, dincolo de spatiu si timp. Un taram ale carui porti de acces se afla in interiorul nostru.
Cum patrundem pe aceste porti ? Descoperiti singuri raspunsul. Puteti sa o faceti – si sa ajungeti intr-un loc unde va va fi imposibil sa mai priviti viata ca pana acum. Un loc unde veti vedea frumusetea unei vieti in care tineretea si sanatatea deplina isi ofera roadele, cu generozitate, celor ce se deschid catre ele!
Spuneam la inceput ca viata reala este cea traita la nivel spiritual.
Voi incheia cu un citat din cartea lui Deepak Chopra “Intinereste si traieste mai mult – 10 pasi pentru a opri imbatranirea”.
„A vedea optiunile tale dintr-o perspectiva spirituala inseamna sa-ti pui marile intrebari : Cine esti tu ? De ce te afli aici ? Ce vrei cu adevarat ? Cum poti servi mai bine ? Desi, la prima vedere, aceste intrebari pot parea irelevante pentru incetinirea procesului de imbatranire ele sunt, de fapt, esentiale pentru reinnoire. Deplasarea punctului de referinta de la o fiinta egocentrica – al carei simt al valorii depinde de pozitia si posesiunile pe care le-a acumulat cineva – la o retea de energie constienta, tesuta din firele inteligentei universale, are un efect profund asupra mintii si corpului tau. Cand iti devine limpede ca motivul pentru care vrei sa traiesti pana la o suta sau mai mult de ani este ca astfel iti poti exprima intregul potential creativ, tu iti schimbi chimismul si fiziologia. Cand iti identifici talentele tale unice si te angajezi sa le folosesti spre binele celorlalti, iti fortifici sistemul imunitar. Cand decizi ca a face cu regularitate exercitii fizice si a-ti prepara o masa echilibrata reprezinta o experienta placuta iti ameliorezi sanatatea circulatiei si iti reduci presiunea sanguina. Perceptiile, interpretarile si asteptarile tale influenteaza fiecare aspect al sanatatii mentale si fizice. Schimbarea perspectivei si noile optiuni iti pun la indemana instrumente puternice pentru a-ti schimba viata.”

De Anatol Basarab.