vineri, 21 septembrie 2012

Stadiile dezvoltarii psihosexuale ale lui Freud:Teoria lui Freud incearca sa explice cum ne formam identitatea sexuala, atitudinile fata de comportamentul sexual si reactiile noastre emotionale fata de sex. El credea ca dezvoltarea sexuala este mai mult psihologica decit de natura biologica.

Dupa Freud, dorinta noastra sexuala ne face sa cautam placerea in diferite parti ale corpului, in timpul diferitelor stadii ale dezvoltarii psihosexuale. Aceasta dorinta el a denumit-o libido, pe care-l folosim sa experimentam placerea in zonele erogene in timpul celor 5 stadii ale dezvoltarii. Principalele zone erogene sunt gura, anusul si genitalele. 

Stadiul oral la 18 luni: 
Acesta dureaza cam 2 ani, in timpul carora copilul obtine placere pe calea gurii - prin supt, muscat si mestecatul diferitelor obiecte. 

Stadiul anal de la 18 luni pina la 3 ani: 
Acesta tine 1 - 2 ani in timpul carora sugarii obtin placere din mentinerea sau eliminarea materiilor fecale. Acest stadiu coincide cu cel in care copiii sunt invatati la toaleta. 

Stadiul falic de la 3 la 6 ani virsta: 
Dureaza 3 ani, in timpul carora copilul prescolar obtine placere prim autostimularea falusului. La barbati falus este penisul iar la femei este clitorisul. Acest stadiu se termina la virsta de 6 ani. 

Stadiul de latenta de la 6 ani pina la pubertate: 
Acesta se mentine 6 ani, incepe la virsta de 6 ani si se termina la 12 - 13 ani, sau cind incepe pubertatea. Acum dorinta sexuala a copilului este tintita spre parintele de sex opus. Totusi, deoarece acest tip de dorinta sexuala este considerat a fi social innaceptabila, copilul se simte vinovat si isi represeaza dorintele la nivel inconstient. Dorinta sexuala inconstienta pentru parinte este ceea ce Freud a numit complexul lui Oedip, inspirat din tragedia greaca "Regele Oedip", in care Oedip isi omoara tatal si se insoara cu propria mama. Pentru femei se foloseste termenul "complexul Electra", o poveste similara cu "Regele Oedip". 

Stadiul genital inceputul pubertatii: 
Incepe la virsta de 12 ani si continua pe perioada vietii de adult. Pe masura ce incepe pubertatea, represia exercitata inainte asupra libidoului se ridica, iar individul incepe sa devina constient de sex si dorintele sale sexuale fata de sexul opus. Dorinta sexuala se modifica de la falus la un interes mai general fata de sexul opus. Freud credea ca dezvoltarea sexuala este afectata negativ daca exista o excitare sau inhibitie exagerate asociate cu un anumit stadiu psihosexual. Acestea vor determina blocarea libidoului pe o anumita zona erogena.
Astfel persoana va dezvolta unele probleme in viata, cum este supraalimentatia, constipatia, pedofilia, alcoolism, fetisism, disfunctie erectila si imposibilitatea de a se bucura de sex.

Multe persoane nu sunt de accord cu aceasta teorie si considera a fi influentat de secolul in care traia. Freud s-a nascut in epoca Victoriana in care manifestarea dorintelor sexuale si sexualitatea in general erau descurajate.


Bibliografie: Psihosexologie