luni, 2 aprilie 2012

Atunci când el pleacă - Un cui scoate alt cui?






Cam aşa se întâmplă atunci când o persoană se transformă în lumea ta, când trăieşti un timp plutind într-un balon respirând el, visând el, trăind el, el, el, el, şi acesta se sparge. Bună dimineaţa ! Bine ai venit la realitate ! Ce senzaţie ciudată, nu? Nu prea ştii ce să faci cu viaţa ta acum că nu te mai afli pe proverbialul tărâm al romantismului ! Brusc te vezi nevoită să priveşti dincolo de el, de parfumul lui, de zâmbetul lui; eşti obligată să mergi mai departe şi nu prea ai de ales căci timpul te trezeşte în fiecare zi la singurătate. După ce ai gândit şi regândit totul, ai realizat, într-un final, că nu există un „déjà vu” decât în mintea ta, şi că de fapt şi de drept totul este un... FINIT. 

Aflându-te în situaţia de faţă, ce anume  poţi face pentru ca rănile tale să se vindece mai repede?:

1. Ar fi bine să începi să gândeşti pentru un „tu”  şi să uiţi de acel drăgălaş „noi”, momentan. Mănânci tu, dormi tu, te plimbi tu, tu, tu, tu. Aşa, aşa, tu, tu, tu, ca la şcoală, învăţăm să conjugăm lăsând, însă, a treia persoană, atât din singular cât şi din plurar, în afara jocului. Nu uita, te rog, dintre toate verbele să îl alegi pe cel de -- a reseta; a reseta gândurile tale, planurile şi proiectele de viitor ca fiind pe SEPARAT şi nu împreună deşi în trecut obişnuiai să te sfătuieşti cu el pentru orice. Vezi acele poze şi amintiri? Care? Cele pe care încă le mai strângi la piept ! Bagă-le într-o cutiuţă sub pat sau du-le la o prietenă pentru un timp şi poate cu puţin noroc uiţi să le mai iei înapoi.

2. Nu apleca urechea la duzina de sfaturi „înţelepte” din partea prietenelor care îţi spun : „Uită-l, nu merită” (de parcă ar fi aşa de uşor precum atunci când scoţi un obiect din priză) sau „Du-te cu altul” şi atunci rostesc acea frază faimoasă “...Un cui scoate alt cui”. Chiar despre aceasta ultima aş vrea să vorbim puţin. Oare să fie aşa de simplu să înlocuieşti un om? Şi ce metodă anume se foloseşte? Transferi sentimentele tale de la unul la celălalt? Spui: „ Astăzi îmi pun rochia albă, mâine pe cea roz”? Aşa sau mai rău? Îţi voi da un sfat, madame tâmplăriţă: un cui nu scoate alt cui; fiecare persoană este unicată, deasemenea trăirile alături de ele; în orice caz ai rămâne cu ambele înfipte; ceea ce ai experimentat cu fostul tău nu vei mai simţi niciodată, în aceaşi masură şi mod, cu nimeni altcineva. Dacă “cuiul” nou îl scoate uşor pe cel vechi, înseamnă că cel din urmă nu a fost atât de important în viaţa ta; bărbatul pe care îl vei iubi cu adevărat va rămâne în suflet ca un tatuaj pe viaţă. 

Desigur poţi încerca, chiar dacă încă îl mai iubeşti, să-l uiţi apelând la metoda: „I-a un ciocan şi bate cuie”. Vei fi deacord cu mine  că îl vei sâcâi atât de mult pe noul iubit încât cu timpul va deveni o copie a fostului, atât în comportament cât şi în vestimentaţie ! Nu vor lipsi nici comparaţiile şi încercările de a-l face gelos pe ex-ul plimbându-te prin faţa lui de braţ cu actualul. În ultimul caz tu crezi că îl vei face să reacţioneze pozitiv, însă eu îţi voi spune care va fi de fapt percepţia lui dar şi consecinţele unei astfel de relaţii de faţadă:

1. Îi vei întări posibilele temeri pe care el le-a avut cândva în privinţa ta (majoritatea bărbaţilor le au, mai ales la începutul relaţiei) şi anume: „ Eram sigur că nu mă iubeşte, că se va duce cu altul, ştiam eu că nu mă merită..nu-mi pare rău că am lasat-o”; dacă acesta mai simţea vreo remuşcare pentru faptul că a plecat de lângă tine; dacă mai exista o urmă de respect şi iubire pentru tine în sufletul lui, acum îşi vede mai departe de drum. Chiar şi dacă te vei împaca cu el într-o zi, îţi va scoate mereu în faţă faptul că ai mai fost cu cineva. Respectul pe care îl pierzi în faţa unui bărbat nu îl mai recuperezi niciodată !

2. Noul tău iubit se va simţi folosit. Nu uita că în joc nu se află numai fericirea ta ci şi a partenerului. Nu este corect faţă de el să dai speranţe unei iubiri care probabil nu va înflori niciodată. Dacă într-adevăr te simţi capabilă să începi o nouă relaţie şi poţi cu mâna pe suflet să promiţi că nu mai simţi nimic pentru fostul tău, atunci te încurajez să o faci. 

3. Ghici cine va suferi cel mai mult din toată această poveste? TU. Te vei simţi confuză, frustrată şi cu remuscări pentru faptul că ai făcut să sufere un bărbat care nu avea nici o vină. Mai bine singură decât să-ţi răneşti sufletul mai rău decât deja este.

IMPORTANT: Nu te conforma cu orice/oricine, doar pentru faptul că nu ai putut avea ce/pe cine ţi-ai dorit cu adevărat ! Dacă iubeşti din nou fă-o din tot sufletul şi fără umbre din trecut care să apese asupra relaţiei.

© Marta Barbu, "Chirurgia Inimii"