sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Razbunarea si ce presupune ea...


Razbunarea ar presupune ca cineva a provocat un anumit rau, o anumita frustrare unei persoane sau o pierdere importanta. Actul respectiv a condus la o pozitionare a unei persoane in cuprinsul razbunarii. Dar de ce? Care este motivul pentru care ai incerca sa te razbuni pe o persoana? Am putea remarca, mai intai, ca inainte de a fi vorba despre razbunare este vorba despre un altceva. Andreea ne vorbeste despre raceala ei anterioara momentului infidelitatii.
Mai simplu, ar trebui sa intelegem cum a inteles el acest moment al racelii. Nu avem amanunte in acest sens insa putem sa ne imaginam diferite situatii. Ne putem imagina ca aceasta situatie este una de eliberare, de suferinta, de iubire, de relatie intr-un fel sau altul. Sa ne intoarcem la text si poate gasim ceva in acest sens. Eu as propune verbul utilizat de Andreea: ”Indepartandu-l”. Plecand de aici ne putem imagina ca el s-a simtim indepartat. Puteti sa va imaginati si alte situatii pe care sa le propuneti la comentarii.


Cum s-ar putea simti cel care este indepartat? Ma gandesc ca cineva care se simte indepartat resimte ca se intampla ceva este impotriva a ceea ce simte el. El ar vrea sa fie mai aproape dar altcineva il indeparteaza. Atunci am vorbi despre tendinta de a veni mai aproape de ea. Nu stim ce forma concreta ar lua aceasta dorinta de apropiere dar nu o voi considera o dificultate majora. Faptul ca cineva actioneaza impotriva, ne poate face sa presupunem, cu usurinta, ca tendinta va fi de a pastra ceea ce simte. Va aparea o miscare de rezistenta, de indarjire in multe situatii de mentinere a starii. Aceasta miscare de rezistenta este una inconstienta dar resimtita ca o stare de agitatie, de miscare interioara. Afectul de suparare, de furie narcisica de multe ori pentru ca situatia conduce si la o repliere pe propria persoana si pe propriile afecte. Imaginea de sine (sa o numim asa) este afectata. Cum va putea el sa pastreze afectul pentru celalalt si sa isi satisfaca si nevoia de apropriere?


Razbunarea pare sa fie o varianta la indemana. Ea are doua mari calitati:


Pastreaza legatura cu obiectul iubit. In reprezentarea mentala a subiectului, ea ramane foarte prezenta ca obiect al razbunarii ceea ce asigura permanenta legaturii. - Asigura realizarea nevoii astfel. Se gaseste un obiect (o alta persoana) care satisface nevoia de apropiere. Poate sa fie si o nevoie sexuala.

Un alt mare beneficiu al razbunarii este dat de satisfacerea narcisica. Pe de o parte este satisfacerea nevoii, desi este indepartat ceea ce poate constitui o satisfactie narcisica importanta menita sa vindece rana narcisica produsa de indepartare. Pe de alta parte este oferirea unei satisfacere de forta, indreptata impotriva partenerului. Un act important este modul in care afla sotia de gestul lui.

De obicei este un act ratat, un mail deschis, un sms uitat, etc. Aceasta poate de foarte multe ori sa reprezinte o intentie inconstienta spre razbunare. El poate sa jure ca nu intentioneaza sa se razbune si il credem pentru ca este sincer. Dar faptul ca refuza sa accepte ca simte asta, nu inseamna ca nu simte. Aici e rolul inconstientului in viata oricarei persoane.

Satisfactia narcisica poate sa fie atat de mare incat el sa aiba nevoie in continuare de sentimentul de razbunare si sa mentina situatia ca atare.

Voi cum percepeti nevoia de razbunare?!




Articol preluat Feminis.