sâmbătă, 5 mai 2012

CE ESTE FRICA?!


Dictionarul ne informeaza ca frica este ” o emotie neplacuta” si de cele mai multe ori intensa, determinata de o presimtire sau constientizarea unui pericol.
In termeni simpli, atunci cand creierul percepe pericolul,declanseaza secretia de adrenalina.
Adrenalina este o sursa umana de energie produsa de constientizarea sau presimtirea unei situatii in care este necesara lupta sau fuga.
Aceasta emotie neplacuta , puternica, poate face subiectul imobilizat de frica sub efectul sintromului “inghetarii”.
Adrenalina este asemanatoare cu injectarea combustibilului sau a functionarii motorului turbo la masina.
Este o acceleratie metaforica. Atunci cand actionezi ambreajul unei masini si apesi acceleratorul, folosesti motorul turbo, iar masina se deplaseaza cu o viteza mai mare.
Dar daca astepti la semafor si apesi pe acceleratie fara sa actionezi ambreajul, masina nu se va deplasa , dar va consuma combustibil degeaba.
La fel daca actionam ( luptam sau fugim) cand simtim frica.
Vom folosi motorul turbo al adrenalinei declansad o reactie spontana si rapida.
Dar daca nu ne lasam in nici o actiune , si lasam sentimentul de panica sa se instaleze, excesul de energie ne va coplesii.
Acceleratorul Pozitiv al Corpului
Acceleratorul pozitiv al corpului este actiunea.
Atunci cand actionezi , confruntandu-te cu frica , adrenalina este utilizata in mod pozitiv , iar reactia pe care o ai este ferma
 Acceleratorul Negativ
Acceleratorul negativ al corpului este panica.
Atunci cand adrenalina din corp ramane de cele mai multe ori nefolosita, se concentrea-za ca intr-o oala sub presiune, si se rasfrange in alte zone ale corpului nostru.
Daca adrenalina nu este eliberata in exterior, aceasta se intoarce in interior, transformandu-se in anxietate, o umbra permanenta care poate duce usor la depresie.
Incepem sa ne temem de sentimentul de teama , iar insusi faptul ca ne este teama duce la o si mai mare secretie de adrenalina si la un sentiment si mai pronuntat de teama, sfarsind intr-un cerc vicios de frica si adrenalina, care este epuizant pentru minte .
   Primul Pas
Primul pas in ceea ce priveste frica , este sa fii sincer cu tine.
Insusi multe persoane nu isi depasesc fricile pentru ca se tem sa le recunoasca.
Se poate sa fie jenati , chiar sa le fie rusine sa-si admita presupunerile, slabiciunile, crezand probabil , ca ceilaltti ar putea sa gandeasca , ca sunt slabi pentru ca au astfel de frici.
Dar de fapt numai o persoana puternica poate fii sincera cu sine insasi.
Nici macar un alcoolic nu poate incepe tratamentul pana nu recunoaste intai ca este alcoolic.
Asa ca fii sincer cu tine in primul rand . Din aceea frica de care te temi, ia-o si confrunt-o din plin nu o data, nici de doua ori, de mai multe ori pana cand ea devine inexistenta sau poti sa tii in tine iar toata adrenalina sa se reverse in interior intr-o mare de energie negativa care iti va afecta foarte mult.
Tu alegi !
By Osiris Cristian

Foto: Cristian Bala