Ce este complexul Cenusaresei?
Complexul Cenusaresei a fost descris de Colette Dowling in cartea sa “Complexul Cenusaresei – Teama femeilor de independenta”. Ea l-a definit ca fiind frica femeilor de independenta, ca o dorinta inconstienta de a fi luate in grija de catre altii. Aceasta tendinta inconstienta este una din cauzele care mentin femeile in relatii disfunctionale sau le fac incapabile sa-si gaseasca un iubit si sa se implineasca in cuplu intr-o relatie sanatoasa si echilibrata.
Este un amalgam de sentimente, atitudini si frici care le determina pe femei sa-si nege, sa-si suprime sau sa nu aiba suficienta incredere in propriile abilitati.
Acest complex este specific femeilor care desi au multe calitati reale, nu sunt capabile sa se bazeze pe fortele proprii si sa actioneze pentru a-si transforma viata asa cum doresc. Ele nu au incredere in propriile lor valori – calitati si aptitudini reale – si asteapta ca cineva din exterior sa le puna in valoare si sa le ajute sa creada in ele, asemenea Zanei Bune si Printului din poveste. Aceste femei nu cred ca pot razbi prin propriile forte. Ele au foarte puternic inradacinata aceasta credinta distructiva a neputintei.
Aceste femei ajung chiar la o discrepanta foarte mare intre ceea ce-si doresc (imagineaza) si ceea ce se petrece concret in viata lor. Se pierd in imaginatie si nu mai observa ceea ce este deja bun in viata lor sau oportunitatile care li se ofera. Se simt adeseori nefericite, singure si triste, chiar cand au in jurul lor oameni care le iubesc.
Sa nu uitam ca daca nu ne iubim pe noi insene cu adevarat, nu putem simti cu adevarat nici iubirea celorlalti pentru noi. Daca nu ne pretuim noi insene cu adevarat, nu o sa credem nici cand ceilalti ne apreciaza sincer. Sunt atatea situatii in care spunandu-i-se unei femei “ce frumoasa esti” sau “ce mult apreciez la tine calitatea X” sa spuna “eu?” fiind total surprinsa ca are calitati si cineva o apreciaza.
Cenusareasa vrea intr-adevar metamorfozarea vietii sale, vrea transformarea profunda, vrea ca ceva bun sa se petreaca in viata ei, vrea implinirea viselor. Dar se multumeste cu visatul, cu doritul, cu o atitudine irational de pasiva. Intr-un sens concret si palpabil nu intreprinde nimic. Si, deloc intamplator, ca in basmul Cenusaresei, apar in viata ei personaje negative care ii ingreuneaza drumul spre fericire si implinirea viselor, care o subapreciaza, o critica, ii minimalizeaza valoarea.
Cum se comporta Cenusareasa in relatia de cuplu
Femeile care au complexul Cenusaresei se ataseaza foarte mult de barbatul pe care il iubesc. Graviteaza foarte mult in jurul nevoilor barbatului sau familiei neglijandu-si foarte mult nevoile proprii. Traieste interior sentimentul (constient sau inconstient) ca ea nu merita prea mult. De aceea nu are capacitatea sanatoasa de a-si exprima dorintele si nevoile nici macar fata de ea insasi, cu atat mai putin fata de iubitul ei.
Zi dupa zi acumuleaza in felul acesta frustrari, insa nu actioneaza pentru a modifica ceva. Ea se refugiaza intr-un vis steril sperand ca va aparea intr-o zi o Zana Buna care o va invata ce sa faca si ii va transforma zdrentele in haine de bal stralucitoare si abia atunci ceilalti vor fi capabili sa o aprecieze la adevarata ei valoare si o vor trata ca pe o printesa.
Dependenta de fiinta iubita o face sa-l lase pe celalalt sa-i organizeze viata si asta in primul rand pentru ca nu are curajul sa-si asume propria viata. Asteapta sa fie ajutata, sa-i fie ghidata viata pas cu pas, ca si cum grija pentru propria ei viata nu e treaba ei ci a iubitului, sotului sau a altor persoane apropiate ei.
Stima de sine nu ne-o poate da nimeni, trebuie sa o dobandim singure
Unele femei spun “nu am incredere in mine pentru ca nu m-a apreciat nimeni niciodata” sau “nu am incredere in mine pentru ca in copilarie am fost foarte mult criticata”.
Da, ceea ce ni s-a petrecut in copilarie ne influenteaza, modul in care s-au comportat sau se comporta ceilalti cu noi ne afecteaza intr-o masura mai mica sau mai mare. Insa a venit momentul sa renuntam sa mai fim Cenusarese, sa iesim din visare si pasivitate, sa renuntam la basmul cu Zana Buna si Printul salvator si sa ne asumam propria viata. Acum e momentul sa actionam pentru a ne pune in practica visele, indiferent ce s-a petrecut in viata noastra pana acum.
Ceea ce o impiedica pe o femeie care are complexul Cenusaresei sa fie implinita nu este lipsa calitatilor sau oportunitatilor, ci faptul ca ea ramane la faza in care viseaza la ceea ce vrea si nu actioneaza in nici un fel pentru a obtine ceea ce vrea. Aceasta pasivitate ne afecteaza stima de sine pentru ca, doar visand si neconcretizand nimic, ne dovedim zi de zi ca nu suntem capabile, ca nu avem valoare. De multe ori dam vina pe ceilalti pentru incapacitatea noastra de a realiza ceea ce dorim, dar de fapt totul tine numai de noi, de alegerile noastre.
Pentru a simti ca avem valoare e necesar sa incepem prin a fi atente la noi si apoi sa avem curajul sa ne punem in valoare. Cand ne hotaram sa actionam poate aparea sentimentul de teama: teama de a nu gresi, teama ca nu vom fi perfecte, teama ca cineva ne va critica, teama ca nu ne vor fi apreciate eforturile etc. Daca lasam frica sa ne copleseasca si nu actionam atunci vom ramane o Cenusareasa plina de potentialitati, dar care nu va straluci niciodata.
Fiecare Cenusareasa trebuie sa inteleaga ca nu “Mama Vitrega” este motivul pentru care visele ei nu se implinesc ci faptul ca se ascunde in “cenusa de la gura sobei” sau “trebaluieste” prin casa si nu face nimic pentru a se pune in valoare si pentru a-si implini visele.
Actioneaza – acesta este antidotul pentru complexul Cenusaresei
Toate avem vise si ne dorim ca acestea sa se implineasca. Iesi din visare si actioneaza concret ACUM. Ai traume emotionale? Actioneaza ACUM pentru a ti le vindeca. Metodele sunt foarte numeroase, trebuie doar sa cauti. Nu ai incredere in tine? Actioneaza ACUM pentru a-ti mari increderea in fortele proprii si stima de sine. Exista metode eficiente si pentru aceasta. Vrei sa realizezi ceva anume? Actioneaza ACUM si implineste-ti visele.
Viata ta e in mainile tale!
de Adina Gheorghe
sursa: www.venus.org.ro