duminică, 16 iunie 2013

PARABOLA TAIWANEZA


A fost odata un batran care traia intr-un munte, in China, cu inaltimea micsorata la jumatate. Acesta facea prajituri si le vindea in sat. Intr-o zi a adus multe prajituri si a inceput sa strige: 
-O prajitura la 20 centi, doua la 40, iar cine mananca trei le ia gratis!
Toti satenii veneau si erau foarte fericiti ca mancau fara sa trebuiasca sa plateasca.A doua zi batranul a venit din nou si a strigat:
-O prajitura la 20 centi, doua la 40, iar cine mananca trei le ia gratis!
Satenii au terminat toate prajturile si el nu a primit nici un ban.A treia zi a fost la fel. Multi oameni se bucurau.Fiecare isi manca cele trei prajituri fara sa plateasca un ban. In a patra zi batranul a coborat din nou din munte cu prajituri. De aceasta data un tanar a cerut o singura prajitura si vanzatorul l-a intrebat:
-De ce nu incerci si tu sa mananci trei prajituri pe gratis?
Iar tanarul a raspuns cu glas sincer si umil:
-Nu pot sa imi permit decat o prajitura pentru cei 20 centi, pe care ii meriti. Trebuie sa ti-i dau pentru ca tu muncesti foarte mult pentru aceste prajituri.[. ..]
Si tanarul i-a dat banii. Batranul a fost peste putinta de fericit si i-a spus:
-Dupa patru zile de munca grea in sfarsit am gasit un om sincer caruia sa ii pot da toata forta mea spirituala, toata cunoasterea.
Acest batran s-a dovedit a fi un mare intelept si maestru spiritual care isi cauta un singur discipol, caruia sa ii predea tehnicile sale. Batranul punea in prajituri pamantul din munte in loc de faina. De aceea muntele era injumatatit. Si tuturor celor care mancasera cate trei prajituri li se facea rau, pentru ca prima prajitura era facuta din faina buna, dar a doua si a treia aveau pamant in loc de faina. Astfel, acestia si-au invatat lectia.
Noi, oamenii suntem foarte lacomi. Mereu vrem sa platim mai putin pentru ceea ce este de buna calitate, iar un mare maestru mereu ne spunea ca nimic nu poate fi ieftin si cu adevarat de calitate, si avem nevoie sa ne gandim la acest aspect mai profund. Aceasta este firea noastra, a tuturor oamenilor. Mereu ii folosim pe ceilalti pentru a crea profit pentru noi insine.