luni, 20 februarie 2012

Cum sa ne alegem psihoterapeutul?


O problema psihologica nu inseamna  o  boala psihica, asa cum multi o percep inca.....
Cati dintre noi nu am simtit, macar o data in viata, ca nu mai putem face fata problemelor cotidiene sau ca am ajuns intr-o situatie fara iesire si cati nu am apreciat un sfat venit de la o persoana apropiata, o ruda sau un prieten? 

Psihoterapeutul poate ajuta mai mult decat un prieten intr-o situatie ce ni se pare fara leac deoarece este format sa acorde ajutor dupa un program structurat si orientat spre obtinerea de rezultate, spre imbunatatirea calitatii vietii clientului sau.

Odata ce v-ati convins ca aveti nevoie de psihoterapie, este important sa stiti ca o parte din succesul ei se datoreaza modului in care ne alegem psihoterapeutul. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stim inainte de a forma numarul de telefon al primului psiholog care va iese in cale: 

1. Interesati-va ce inseamna psihoterapia si identificati problema care v-a determinat sa apelati la ajutorul unui specialist.

O informare preliminara va va ajuta sa identificati mai usor tipul de terapie pe care sa-l urmati, dar si specialistul caruia sa va adresati. Nu in ultimul rand, il va ajuta si pe terapeut sa interactioneze mai usor cu dumneavoastra, odata ajuns la un cabinet. 

Veti intelege ce se intampla in timpul sedintelor de terapie si veti evita momentele de tacere stanjenitoare: multi dintre cei care ajung pe fotoliul din cabinet nu stiu ce sa spuna, cu ce sa inceapa.



2. Identificati tipul de terapie care se potriveste problemei pe care o aveti.

Psihoterapia s-a diversificat, existand mai multe forme, aplicate in functie de tipul problemei ce necesita rezolvare. Astfel, terapia de grup se adreseaza persoanelor cu probleme de relationare, terapia de cuplu sau consilierea maritala se aplica in cazul cuplurilor casatorite sau nu, in care au aparut tensiuni sau disfunctii de comunicare etc.

Pentru problemele ce afecteaza un copil este necesar ca terapeutul sa aiba experienta in lucrul cu cei mici.

3. Poate exista o incompatibilitate intre dumneavoastra si terapeut.

Psihoterapia presupune interactiunea intre persoane. Ca in orice relatie umana pot aparea incompatibilitati ce nu au nici o legatura cu calitatile profesionale ale terapeutului. La urma urmei, terapeutul este si el om! 

Daca apare disconfortul pe parcursul sedintelor, sentimentul ca nu va puteti face inteles, nu renuntati la psihoterapie. Spuneti deschis ce simtiti si terapeutul va sti ce sa faca. 

Daca nu sunteti multumit, apelati la alt specialist, doar dumneavoastra sunteti "angajatorul"! 

4. Odata ce ati intrat intr-un program, respectati zilele si orele stabilite pentru sedintele de terapie. 

Pentru ca terapia sa aiba rezultate este nevoie de o anumita disciplina pe care trebuie sa o respectati. 

Poate nu veti observa rezultatele imediat, dar, in timp, veti ajunge la concluzia ca intalnirile cu terapeutul va vor influenta in bine viata de zi cu zi. Veti invata noi modalitati de a percepe si evalua realitatea si veti adopta modele de comportament mai adecvate situatiilor cu care va confruntati. 


Caietul cu articole...