Bun venit! Blogul meu conţine poveşti motivaţionale şi articole interesante. Sper să găsiţi ceva pe placul dvs. Codru
vineri, 14 decembrie 2012
Misandrinismul si misoginismul
Misandrinismul si misoginismul sunt doua forme de manifestare a urii sau respingerii fata de sexul opus. Daca termenul "misogin" este binecunoscut si atribuit frecvent barbatilor, ca o anatema (desigur, in special de catre femei), notiunea de "mizandrinism" necesita o anumita explicare. Este vorba, bineinteles, de respingerea sau "desfiintarea" barbatilor, in bloc, fara a discerne cazurile particulare, de catre femei, din variate motive:
-un angajament religios ferm (calugaritele asociaza barbatii cu pacatul, cu sexualitatea "mizerabila", "respingatoare", in contextul abstinentei specifice, si au un mizandrinism mascat sau manifest)
-atasamentul fata de miscarea feminista, care proclama superioritatea femeilor si necesitatea detinerea suprematiei de catre ele; cele mai infocate si mai agresive feministe au, paradoxal, trasaturi de caracter masculine, pe care nu le constientizeaza, exaltand o feminitate fizica, biologica
-diverse dezamagiri, deceptii, traume ale femeilor in relatiile cu tatal sau cu alti barbati, care le imping apoi sa decreteze ca "toti barbatii e mitocani", "toti barbatii e porci", "toti barbatii vor un singur lucru: sa te..., sa ti-o...".
Cauzele acestor atitudini se pot gasi si in traditiile specifice unor epoci, regiuni, popoare sau continente. Civilizatia occidentala, la momentul actual, are o orientare materialista, ceea ce conduce, automat, la o valorizare mai puternica a principiului feminin (Geea sau Terra, entitatea pe care cu totii traim, are o natura feminina) si la o desconsiderare a principiului masculin, ceea ce explica avantul miscarilor feministe. Totusi, secole de-a randul, in Occident a predominat o atitudine filozofica si religioasa paternalista, care a marginalizat femeia si a alimentat atitudinile misogine ale barbatilor (care uneori erau motivate spiritual). Civilizatia orientala, care a avut si inca are o orientare preponderent spirituala (arabii, chinezii, indienii, japonezii, tibetanii, etc.), a valorizat mai mult principiul masculin (Divinul este privit ca o fiinta masculina, ca Tata), ceea a generat o suprematie a barbatilor si o marginalizare a femeii; implicit a aparut si un gen de misoginism, pregnant si acum la popoarele asiatice.
Intr-o viziune mai profunda, ezoterica, mizandrinismul reprezinta o reprimare sau o distrugere chiar a laturii masculine (barbatul interior, animus) din propriul suflet, iar misoginismul reprezinta o tendinta de reprimare sau distrugere a laturii feminine (femeia interioara, anima) din propriul suflet. Exista si situatii in care unele femei isi neaga propria feminitate, si-o reprima, sau de barbati care isi neaga masculinitatea, refuza sa si-o asume; in astfel de conditii apare homosexualitatea masculina sau feminina, tendintele de transexualitate (schimbare de sex), travestitism (adoptarea conduitei si vestimentatiei sexului opus) sau bisexualitate (tendinta de a intretine atat relatii homosexuale, cat si heterosexuale). Putem intelege astfel de ce exista la ora actuala atat barbati efeminati, cat si femei masculinizate (virilizate), in conditiile in care persoana simte mai pregnant in sufletul sau calitatile sexului opus, in mod spontan (si refuza sa-si asume caracteristicile specifice propriului sex biologic).Tendintele de acest gen pot fi detectate si in astrogramele natale ale persoanelor ce au astfel de tendinte.
In cazul barbatilor, definitorii pentru relatiile lor cu femeile sunt pozitiile planetelor feminine - Luna si Venus. Buna pozitionare a acestora poate conduce la relatii armonioase cu persoanele de sex feminin, pe fondul unei acceptari interioare a feminitatii, a armonizarii laturii feminine cu latura masculina. Totusi, daca Luna si/sau Venus, desi bine plasate in astrograma, au aspecte nefavorabile cu Soarele, Marte, Saturn, Jupiter, Mercur, relatiile cu femeile pot fi dificile, tensionate, putand genera sau alimenta unele tendinte misogine latente. Cand Luna si/sau Venus sunt prost pozitionate (cadere, exil, peregrinaj, case cadente) in astrograma masculina, tendinta de reprimare a feminitatii interioare (romantism, sensibilitate, imaginatie, intuitie, afectivitate, etc.) si a femeilor din exterior este mare, putand genera atitudini misogine. Daca aceste planete prost plasate mai sunt si defavorabil aspectate (cu Soare, Marte, Jupiter, Saturn, etc.), misoginismul este cert si uneori destul de puternic. Atitudinile misogine la barbati pot apare de pe pozitiile unei masculinitati puternice (Soare si/sau Marte plasate favorabil, puternice in tema, nativul identificandu-se pregnant cu latura sa masculina), sau de pe pozitiile unei masculinitati relativ slabe (Soare, Marte in exil, in cadere, peregrine, eventual prost aspectate) si a unei feminitati interioare semnificative, de care el se teme, o refuza, si vrea sa para "barbat", ca sa nu fie acuzat de efeminare, de "slabiciune".
In cazul femeilor sunt definitorii pentru relatiile lor cu barbatii planetele masculine - Soare si Marte. Daca Soarele si Marte sunt bine plasate (in special in semne de foc), femeia va avea o latura masculina puternica, va manifesta tendinta de intra in competitie cu barbatii de pe pozitii de egalitate, si (daca Soarele si Marte sunt prost aspectate) de a intra in conflict cu acestia, in lupte pentru putere; aici vorbim de tendinte mizandrinice, mai mult sau mai putin puternice, manifestate de pe pozitia unei femei virilizate sau masculinizate (femeia agresiva, care isi refuza feminitatea, "slabiciunea", si care acuza barbatii ca nu ii permit sa se afirme, desi gandeste si se comporta ca un barbat). Daca Soarele si/sau Marte sunt slab pozitionate (si eventual prost aspectate), planetele feminine sunt bine plasate, puternice, putem vorbi despre un mizandrinism manifestat de pe pozitia unei feminitati puternice (femeia "victima", care acuza barbatii ca au persecutat-o, au agresat-o, desi ea uneori nu a avut curajul si/sau forta de actiona, de a se detasa, de a renunta la anumite relatii disfunctionale, etc.)
In concluzie, este bine sa ne constientizam tendintele de acest gen, indiferent daca suntem barbat sau femeie, daca le avem si, pe cat posibil, sa le eliminam. Bucuria, fericirea, satisfactia izvorasc din echilibru, din armonie, din bunavointa, din iubire. Barbatii si femeile nu pot trai fericiti decat impreuna, iar relatiile lor pot fi bune sau chiar minunate, extatice, daca manifesta reciproc iubire, respect, apreciere, intelegere, toleranta.
Cuvinte cheie: mizandrinism, misoginism, astre, planete, aspecte, bărbaţi, femei
Bibliografie: Psihologie sociala, psihologie medicala si astrologie.