duminică, 21 iulie 2013

Rechinul dresat

În timpul unui experiment, un biolog marin a plasat un rechin într-un acvariu uriaș. Apoi a eliberat în acvariu mai mulți peștișori. Așa cum era de așteptat, rechinul a înotat până la peștișori, pe care i-a atacat și i-a mâncat.
Biologul a introdus apoi în acvariu un perete transparent de fibră de sticlă, formând astfel două încăperi separate în cadrul acestuia. I-a dat drumul rechinului într-una dintre încăperi și a introdus un alt set de peștișori în cealaltă parte a acvariului. Rechinul a atacat din nou, dar de această dată s-a lovit de peretele de fibra de sticlă. A încercat în zadar să pătrundă pe partea cealaltă timp de câteva minute. Între timp peștișorii înotau nevătămați. După o oră de încercări multiple, rechinul a renunțat să mai încerce.
Experimentul a fost repetat de aproximativ 10 ori în următoarele săptămâni. De fiecare dată, rechinul devenea tot mai puțin agresiv și făcea tot mai puține încercări să atace peștii. Asta până când într-un final a obosit să se mai lovească de peretele transparent și a renunțat să mai atace.
Atunci biologul marin a îndepărtat peretele de sticlă, iar rechinul n-a mai atacat deloc. Acesta a fost condiționat să creadă că există un obstacol între el și pești, așa că acum peștișorii înotau liberi fără să fie atacați.
Morala: Mulți dintre noi renunțăm atunci când întâmpinăm dificultăți sau obstacole. La fel ca rechinul, credem că dacă nu am reușit ce ne-am propus nu vom putea reuși niciodată. Continuăm să fim convinși că există acel perete între locul în care suntem și locul în care vrem să ajungem. Când de fapt peretele există doar în mintea noastră.

miercuri, 17 iulie 2013

Profetia numelui tauVechii greci credeau ca numele are puterea de a ne influenta destinul si foloseau ca metoda de predictie analiza primei litere a prenumelui.

Onomantia (intalnita si ca onomomantie) este o arta divinatorie care se bazeaza pe analiza numelui.


Denumirea deriva din greaca veche, unde "onoma" inseamna nume, iar "manteia" - profetie. Aceasta disciplina era intens practicata in vremurile de demult cu scopul de a descifra destinul omului si, uneori, chiar pentru a-l determina. Primii si cei mai inflacarati sustinatori ai onomantiei au fost adeptii lui Pitagora.

De la greci, practica a fost preluata mai tarziu de romani, care aveau chiar si un dicton - "Nomen omen" - care in traducere libera ar insemna "Numele atrage soarta". 

Acestia erau atat de convinsi de puterea numelui de a influenta mersul lucrurilor, incat au extins aplicatiile onomantiei inclusiv asupra localitatilor. Geograful antic Pomponius Mela nota in lucrarea "De chorographia" ca autoritatile romane au schimbat numele unui oras ilir proaspat cucerit, pentru a-l face mai favorabil Romei (este vorba despre actualul port albanez Durres ).

Prima litera a prenumelui Una dintre cele mai folosite metode onomantice este analiza primei litere a prenumelui uzual. Prenumele uzual nu este neaparat cel inscris in cartea de identitate, ci cel cu care ni se adreseaza zilnic rudele, prietenii, colegii. Puterea lui de influenta e foarte mare, iar dintre toate literele care-l compun, prima are cel mai mare impact. Ea aduce informatii pretioase despre caracterul si temperamentul nostru, despre felul in care reactionam la stimulii exteriori, la oportunitatile si obstacolele vietii.

In linii mari, nota dominanta a reactiilor poate fi de natura fizica, mentala, emotionala sau intuitiva. Tind sa raspunda:

fizic - cei ale caror prenume incep cu D, E, F, M, N, O, V, W, X
mental - cei ale caror prenume incep cu A, H, J, Q, S, Z
emotional - cei ale caror prenume incep cu B, C, K, L, T, U
intuitiv - cei ale caror prenume incep cu G, I, P, R sau Y

Influenta vocalelor Una dintre regulile onomantice mai putin cunoscute in ziua de astazi sustine ca daca numele contine un numar par de vocale, imperfectiunile fizice tind sa se manifeste pe partea stanga a corpului, in timp ce un numar impar de vocale conduce la imperfectiuni pe partea dreapta.

Prima vocala Nu numai prima litera a prenumelui este importanta in onomantie. Prima vocala, de exemplu, ofera indicii interesante cu privire la reactiile instinctive pe care le avem in fata surprizelor, a schimbarilor neasteptate.


 Astfel:

A - poate raspunde iritat sau agresiv, tinzand sa respinga ceea ce vine din exterior.
E - primeste foarte bine noul, ba mai mult, atunci cand se plictiseste tinde sa-l provoace.
I - reactioneaza intuitiv, dar cam ilogic si subiectiv, cu posibile regrete ulterioare.
O - reactioneaza lent, este greu de scos din ale sale si cauta sa-si controleze foarte bine emotiile.
U - raspunde cu pasiune, poate un pic teatral, si adesea diferit de cum te-ai astepta.

Cand prima litera a prenumelui se intampla sa fie chiar o vocala, persoana respectiva poate intampina dificultati in a separa logica de emotie, capul de inima.

Ce spun literele despre tine
Litera A
Imprima o atitudine plina de ambitie si curaj. Cei al caror prenume incepe cu A sunt oameni puternici, independenti si activi. Au o 
mentalitate de invingator, cauta sa-si impuna vointa si nu se dau batuti in fata capriciilor sortii. Sunt directi si urmaresc obiective precise. Le place sa actioneze pe cont propriu, in mod ferm si original. Sunt creativi, iubesc viata si natura.


Defecte: Cele mai vizibile sunt impulsivitatea, agresivitatea, incapatanarea, lipsa de finete si egoismul. Uneori, mai pot aparea scepticismul, aroganta si critica.

Litera B
Imprima o atitudine discreta si moderata. Oamenii B sunt sensibili, emotivi, uneori timizi sau retrasi. Au insa un suflet insetat de dragoste si prietenie, sunt afectuosi, loiali si intelegatori.
Lucreaza bine in colaborare si sunt mult mai eficienti in a desavarsi decat in a initia. Cauta pacea si armonia, apreciaza arta, muzica si frumusetea si sunt deseori dotati cu fantezie si talent.

Defecte: Nehotararea si nesiguranta, mai ales atunci cand se incearca sa fie compensate prin lacomie si posesivitate. Lenea, lasitatea sau tendinta la compromis sunt alte cateva defecte ale lor.

Litera C
Imprima o atitudine inteligenta si sintetica. Cei al caror prenume incepe cu C sunt mandri, hotarati si ambitiosi. De regula au o minte scaparatoare si spontana si excelente abilitati de comunicare. Pot repera rapid esenta unei probleme si gasi cele mai eficiente rezolvari. Sociabili si foarte expresivi, au priza la public. Pun pret pe prietenie, fiind amici sinceri, generosi si devotati.

Defecte: Neglijenta, nepasare, dezorganizare. Uneori, lipsa de rusine sau de scrupule. Avand multe interese, risca sa-si risipeasca timpul si energia.

Litera D
Imprima o atitudine practica si organizata. Cei ale caror prenume incep cu D sunt oameni cu o mare vointa, organizati si tenace.
Capacitatea lor de a se focaliza asupra telurilor este uluitoare. Au autoritate, simt practic si financiar, sunt buni in pozitii de conducere sau in afaceri. Conceptiile lor sunt solide si conformiste, iar sentimentele, durabile. Multi sunt pasionati de plante si gradinarit.

Defecte: In situatii tensionate pot deveni fixisti, radicali, incapabili de concesii, rigizi si uneori de o indaratnicie prosteasca.

Tendinte la posesivitate, gelozie.

Litera E
Imprima o atitudine indrazneata si inventiva. Oamenii de tip E sunt deschisi si adaptabili. Invata repede si au abilitati de comunicare.
Nevoia de libertate este foarte mare - se simt bine cand pot sa-si largeasca orizontul: sa se miste, sa calatoreasca, sa acumuleze noi cunostinte. Sunt plini de resurse, talentati, creativi si originali.
Au un puternic instinct sexual, sunt pasionati si seducatori.

Defecte: Multe persoane al caror prenume incepe cu E tind sa fie iresponsabile, inconstante, frivole. Altele mai pot fi irascibile si aprige la manie.

Litera F
Imprima o atitudine energica si decisa. Oamenii de tip F sunt impetuosi, puternici si fasci nanti. Indiferent ca se remarca in bine sau in rau, nu pot trece neobservati. Le place sa uimeasca si sa fie admirati. Sunt inteligenti, au o logica excelenta, sunt harnici, priceputi si buni profesionisti. Au o sexualitate viguroasa si tanjesc dupa adrenalina.

 Sunt prieteni buni si statornici.

Defecte: Pot avea reactii excesive si pot ajunge in situatii extreme. Desi au o personalitate forte, sunt predispusi la anxietate si depresie.

Litera G
Imprima o atitudine intreprinzatoare si perspicace. Oamenii al caror prenume incepe cu G au o parere buna despre sine si multa incredere in capacitatile proprii. Sunt hotarati, practici, perseverenti, ageri la minte si razbatatori. Au convingeri ferme, indrazneala si aptitudini de lider. Se pricep sa speculeze oportunitatile ivite, au adesea noroc de bani si cuceresc usor atentia sexului opus.

Defecte: Li se reproseaza adesea tupeul, aroganta, incapatanarea si uneori lipsa de scrupule. Pot ascunde insa multe frustrari si framantari interioare.

Litera H
Imprima o atitudine autonoma si motivata. Cei al caror prenume incep cu litera H urmaresc sa detina controlul, sa acumuleze putere si bani.
Au o personalitate puternica si dominanta, dar sunt totodata prudenti, rezervati si abili. Dotati cu spirit de observatie si o gandire profunda, actioneaza in baza unor planuri chibzuite si nu renunta pana nu-si ating obiectivele. Iubesc natura si sportul.

Defecte: Pot dezvolta tendinte obsesive si manipulatoare. In anumite situatii se inchid in sine sau devin sceptici, banuitori, ranchiunosi, extremisti, tiranici.

Litera I
Imprima o atitudine idealista si creativa. Oamenii de tip I sunt romantici si emotivi. Majoritatea au simt estetic si inclinatii artistice, iubesc armonia, eleganta si confortul. Sunt afectuosi si intelegatori cu cei din jur, dar nu le place ca acestia sa interfereze cu libertatea sau cu planurile lor. Sunt inteligenti, insa le lipseste simtul practic si curajul. Au o buna rezistenta fizica.

Defecte: Cand nu se simt in siguranta, pot avea caderi nervoase, schimbari bruste de stare de spirit, devin timizi, irascibili si se ofenseaza usor.

Litera J
Imprima o atitudine sincera si foarte bine intentionata. Persoanele al caror prenume incepe cu J sunt inteligente, au imaginatie si talent. Le face placere sa fie de folos si sa-i ajute pe ceilalti si se straduiesc sa se faca placute. Sunt increzatoare, optimiste si au aspiratii inalte, uneori chiar mai inalte decat le permit posibilitatile. Au o inima calda, sunt generoase si loiale celor dragi.

Defecte: Isi gasesc greu o motivatie, riscand sa-si risipeasca talentele. Nu prea au simtul prevederii, ceea ce le expune la situatii neplacute.

Litera K
Imprima o atitudine ambitioasa si inspirata. Oamenii de tip K sunt intuitivi, creativi si vizionari. Au o minte scaparatoare, o gandire percutanta si rapida, capabila sa gaseasca solutii ingenioase.. Pot avea talent in mai multe domenii. Sunt mandri si constienti de valoarea lor. Cauta succesul, il merita si cel mai adesea il obtin, capatand un plus de autoritate, respect si popularitate.

Defecte: Latura negativa, pe care incearca din rasputeri sa o mascheze, este caracterizata de tensiuni nervoase, ezitari, temeri, lipsa de incredere.

Litera L
Imprima o atitudine increzatoare si sociabila. Cei al caror prenume incepe cu L sunt isteti, curiosi si comunicativi. Se misca mult, calatoresc frecvent, se muta in alte locuri etc. Nu suporta nici un fel de constrangeri. Sunt plini de resurse, au diverse aptitudini, dar le lip seste viteza de reactie necesara specularii oportunitatilor.
Sunt senzuali, insa tind sa-si treaca emotiile prin filtrul mental.

Defecte: Au tendinta de a acumula tensiuni, pe fondul carora pot dezvolta o tendinta la adictii si excese, predispusi la accidentari.
Leonardo DiCaprio - in topul celor mai vanati burlaci.

Litera M
Imprima o atitudine constructiva si optimista. Persoanele ?M? sunt responsabile, tenace si muncitoare, dar stiu sa se bucure si de viata.Realiste si practice, acorda o mare importanta sigurantei financiare.
Au insa o fire afectuoasa, sunt atasate de familie, dornice de dragoste, generoase si receptive la problemele celor din jur. Invata repede, au curaj si sunt capabile sa-si modeleze personalitatea.

Defecte: Oamenii ?M? sunt cam pripiti si iuti la manie. Pot avea accese de incapatanare si, in unele privinte, viziuni prea conservatoare.

Litera N
Imprima o atitudine sociabila si comunicativa. Oamenii de tip N sunt facuti sa traiasca in cuplu, sa aiba multi prieteni si o activitate sociala bogata. Amabili, veseli si originali, atrag sim patia. Le place sa se distreze si pot da impresia de frivolitate, dar in realitate sunt inteligenti, abili, planificati si-si urmaresc bine interesele. Sunt norocosi, atrasi de mister si foarte senzuali.

Defecte: Pot fi nelinistiti, disimulanti, derutanti si inclinati catre schimbari frecvente, purtarea lor dandu-le celor apropiati o senzatie de nesiguranta.

Litera O
Imprima o atitudine hotarata si responsabila. Oamenii de tip O au vointa, convingeri puternice, scopuri clare si simtul datoriei dezvoltat. Totusi, au o inima entuziasta, porniri erotice intense si pot ajunge in situatia de a trebui sa aleaga intre sentiment si datorie. Au nevoie de dragoste, dar vor sa-si pastreze independenta.
Sunt inteligenti si dornici sa invete.

Defecte: Pot avea tendinta de a le da celorlalti cam multe indicatii. Uneori actioneaza impulsiv. Sunt gelosi si posesivi.

Litera P
Imprima o atitudine inteleapta si stabila. Cei al caror prenume incepe cu P sunt oameni puternici, laboriosi si prolifici. Foarte inteligenti, sunt adesea inclinati spre studiu, cultura sau spiritualitate. Sunt insa firi mai retrase, care nu socializeaza cu prea multa tragere de inima si care-si selecteaza atent anturajul. Cu toate astea, fac impresie, au influenta, iar parerile lor sunt ascultate.

Defecte: Pot fi distanti, aroganti, secretosi sau lipsiti de buna vointa si rabdare fata de ceilalti. Uneori sunt rigizi, lacomi sau foarte posesivi.

Litera Q
Imprima o atitudine ingenioasa si originala. Cei (putini, de altfel) al caror prenume incepe cu Q sunt plini de idei, intuitivi si inspirati. Multi dintre ei au preocupari neobisnuite, sunt atrasi de mistere si subiecte neconventionale. Au o personalitate puternica si capacitatea de a-i fascina si influenta pe ceilalti, dar sunt greu de cunoscut si de analizat. Se pricep la afaceri si atrag banii.

Defecte: Pot fi dificili, complicati si ascunsi. Cand sunt stresati, creeaza multa tensiune in jur. Uneori vorbesc prea mult, plictisindu-i pe ceilalti..

Litera R
Imprima o atitudine determinata si reflexiva. Cei al caror prenume incepe cu R sunt profunzi, au spirit analitic si multa dorinta de cunoastere. Au un suflet bun, sunt milosi si gata sa puna umarul la indeplinirea unei cauze nobile. Interesele lor par a fi mai mult spirituale decat materiale. Sunt muncitori si seriosi, dar ating reusita doar in urma unei straduinte constante.

Defecte: Au framantari interioare, tind sa fie fragili emotional, nervosi si iritabili. Pot fi expusi la pierderi de bani sau de posesiuni..Litera S
Imprima o atitudine instinctiva si incordata. Cei al caror prenume incepe cu S au sentimente puternice si ambitii inalte. Sunt ageri, patrunzatori, intuitivi si imaginativi. Ambitia ii motiveaza si ii ajuta sa-si focalizeze energiile. Destinul lor este adesea presarat cu obstacole, lupte si framantari. O parte dintre ele ar putea fi generate sau intretinute de propria impulsivitate.

Defecte: Emotivitatea si nervozitatea, care ii tensioneaza si-i imping la reactii neadecvate. Nestapanirea, subiectivismul, lipsa de tact si prevedere.

Litera T
Imprima o atitudine dinamica si sociabila. Oamenii de tip T sunt puternici, vivace, spontani, ingeniosi si constructivi. Nu pot sta pe loc; trebuie sa avanseze, sa evolueze, sa creeze, sa fondeze. Au initiativa, decizie rapida, aptitudini pentru organizare si comanda.
Totusi, sunt dependenti de ceilalti, de afectiunea si sprijinul lor. Au mare nevoie de dragoste, familie, prieteni si colaboratori.

Defecte: Au o tendinta spre agresivitate (mai ales verbala, dar nu numai) si isi pot pierde destul de repede controlul. Se ofenseaza usor.

Litera U
Imprima o atitudine metodica si superioara. Cei al caror prenume incepe cu litera U sunt organizati, muncitori, practici si performanti. Ii atrage insa si cunoasterea, spiritualitatea, misterul si pot avea talent artistic. Adesea sunt in impas, nestiind cum sa se imparta intre tendintele materialiste si cele idealiste, deopotriva de puternice. Au o parere foarte buna despre sine si le place la nebunie sa fie adulati.

Defecte: Sunt egoisti, teatrali, ingamfati si laudarosi. Le place sa critice. Au o nesiguranta interioara care ii poate impinge catre adictii.

Litera V
Imprima o atitudine respectabila si impozanta. Cei al caror prenume incepe cu V au planuri marete, dar urmaresc implinirea lor in mod prudent, tenace si planificat. Dotati cu o inteligenta vie, intuitie 
si inspiratie, au o mare capacitate de anticipare, ce poate fi luata drept spirit profetic. Sunt responsabili, eficienti, loiali si onorabili. Au emotii puternice, pe care cauta sa le controleze.


Defecte: Le lipseste flexibilitatea si se adapteaza greu la schimbari. Sunt acaparatori, posesivi si gelosi, iar uneori pot deveni chiar cruzi. Vanessa Paradis si Johnny Depp formeaza unul dintre cele mai stabile cupluri de la Hollywood.

Litera W
Imprima o atitudine expresiva si adaptabila. Oamenii ?W? sunt curiosi, prietenosi, plini de farmec, vioi, inteligenti si comunicativi. Sunt consecventi in urmarirea scopurilor, dar abili si flexibili in metodele aplicate pentru a le atinge.

Defecte: pot fi dezordonati, delasatori, instabili si imprevizibili.

Litera X
Imprima o atitudine inflacarata si senzuala, magnetism si un inepuizabil apetit erotic, vitalitate si spirit intreprinzator. Sunt creativi, comunicativi si lideri inascuti.

Defecte: Inclinatia catre placeri si excese, dependente si risipa. Pot fi nepasatori, neseriosi sau iresponsabili.

Litera Y
Cei al caror prenume incepe cu Y sunt pasionali, independenti, dinamici si curajosi, dar si intuitivi, sensibili si creativi. Au inclinatii romantice sau idealiste. Sunt emotivi si romantici. Au o buna rezistenta fizica.

Defecte: Pot avea dificultati in luarea deciziilor. Au reactii bruste si schimbari subite de dispozitie.

Litera Z
Imprima o atitudine increzatoare si combativa. Cei al caror prenume incepe cu Z sunt curajosi si competitivi. Cauta puterea si faima. Pot avea interese financiare sau politice, dar daca sunt motivati din punct de vedere psiho-emotional, pot atinge succesul in orice domeniu, 
inclusiv artistic sau sportiv. Au instincte bune, o intuitie ascutita si o inteligenta iscoditoare. Sunt oameni pasionati, fascinanti si plini de forta.


Defecte: Acestia au defectele comune firilor puternice: tind sa fie incapatanati, pripiti, nesupusi, impulsivi si inclina sa-i comande sau sa-i controleze pe cei din jurul lor, situatie care poate crea tensiuni.

CREIONUL

Copilul îsi privea bunicul scriind o scrisoare. La un moment dat, întreba:

- Scrii o poveste care ni s-a întâmplat noua? Sau poate e o poveste despre mine?

Bunicul se opri din scris, zâmbi si-i spuse nepotului:

- E adevarat, scriu despre tine. Dar mai important decât cuvintele este creionul cu care scriu. Mi-ar placea sa fii ca el, când vei fi mare.

Copilul privi creionul intrigat, fiindca nu vazuse nimic special la acesta.

- Dar e la fel ca toate creioanele pe care le-am vazut în viata mea!
- Totul depinde de felul cum privesti lucrurile. Exista cinci calitati la creion, pe care daca reusesti sa le mentii, vei fi totdeauna un om care traieste în buna pace cu lumea.

Prima calitate: poti sa faci lucruri mari, dar sa nu uiti niciodata ca exista o Mâna care ne conduce pasii. Pe aceasta mâna o numim Dumnezeu si El ne conduce totdeauna conform dorintei Lui.

A doua calitate: din când în când trebuie sa ma opresc din scris si sa folosesc ascutitoarea. Asta înseamna un pic de suferinta pentru creion, dar pâna la urma va fi mai ascutit. Deci, sa stii sa suporti unele dureri, pentru ca ele te vor face mai bun.

A treia calitate: creionul ne da voie sa folosim guma pentru a sterge ce era gresit. Trebuie sa întelegi ca a corecta un lucru nu înseamna neaparat ceva rau, ceea ce este neaparat e faptul ca ne mentinem pe drumul drept.

A patra calitate: la creion nu este important lemnul sau forma lui exterioara, ci mina de grafit din interior. Tot asa, îngrijeste-te de ce se întâmpla înlauntrul tau.

Si, în sfârsit, a cincea calitate a creionului: lasa totdeauna o urma. Tot asa, sa stii ca ceea ce faci în viata va lasa urme, astfel ca trebuie sa încerci sa fii constient de fiecare fapta a ta.

de Paulo Coelho

duminică, 14 iulie 2013

Steluta si firul de iarbaA fost o data ca niciodata un firisor de iarba care era foarte nefericit. Se nascuse la marginea unei potecute care ducea la un renumit castel din padure. Si pentru ca in fiecare zi castelul era vizitat de multi turisti, firul de iarba era mereu calcat de acestia. Recuperarea era foarte grea, doar ploaia cu picaturile ei gingase ii mai alina din cand in cand durerea si il ajuta sa se ridice de fiecare data. Sufletul lui firav era din ce in ce mai sfasiat cu fiecare picior care il lovea cu atata amaraciune si nepasare. Pentru ca , da, si firele de iarba au suflet ! Cateodata il alina cate un copil care il mangaia si il indrepta:
- Off, saracutul de tine ! zise o fetita imbracata de parca ziceai ca este un trandafir deschis la soare.
Alta data se bucura de frumusetea curcubeului ce rasarea printre copaci dupa fiecare ploaie ce il ajuta sa se indrepte. Dar puterile lui slabeau si, asupra serii, nemaiputand indura durerea trupeasca dar mai ales sufleteasca, privi spre cer si zise :
- Doamne, te rog, da-mi un semn, ajuta-ma sa mai pot indura atata durere si umilinta ! Era aproape de inserat cand, cu ochii inlacrimati si tot privind in sus, o zari : era prima steluta aparuta pe cer, din acea seara, lumina asa puternic incat i-a patruns pana in adancul sufletului lui ranit. O privea cu admiratie, si nu s-a putut abtine sa nu exclame:
- Esti atat de frumoasa !
- Multumesc ! zise steluta, cu sfiala.
- Te privesc de cateva minute bune si nu-mi pot lua ochii de la tine ! zise firul de iarba, usor timid si fara sa isi dea seama ca nici nu mai simtea durerea din sufletul lui.
- Si eu te privesc de ceva timp si iti inteleg gandurile si durerea din sufletul tau firav si bland, ii zise Steluta firului de iarba.
Au vorbit, pret de un sfert de ceas pana cand s-a inserat si intunericul s-a asternut peste padurea din apropierea castelului. De atunci, firul de iarba nu s-a mai simtit singur, Dumnezeu a raspuns la ruga lui si stia ca cineva il intelege cu adevarat. A doua zi a trecut foarte repede, aproape ca nu a mai simtit si nu mai era atent la cine si de ce se loveau de el in calea lor, pentru ca astepta cu nerabdare momentul serii, cand avea sa apara steluta. Si in aceasta seara a fost prima stea de pe cer. Sufletul lui vibra si se bucura ca are cu cine imparti momente frumoase. Se vedeau doar pret de un sfert de ceas pana cand seara isi intra in drepturi dar, timpul se masura doar pana la aceste clipe frumoase pe care le petreceau discutand si vorbind cate in luna si in stele . Uneori era innorat si steluta nu aparea, dar , firul de iarba stia si astepta cu nerabdare acel moment cand va fi din nou senin si steluta aparea din nou pe cerul lui . Intr-o seara a intrebat-o :
- Vad cum multe stelute cad uneori si se pierd in zare, imi pare rau de ele, de ce se intampla asta ?
- Cred ca iti pare rau, zise Steluta, pentru ca tu ai un suflet bun si frumos, dar trebuie sa intelegi ca fiecare avem un rost si un rol in aceasta lume. Ele cad pentru ca cineva, undeva, isi pune o dorinta, iar noi o indeplinim.
Deodata, firul de iarba se intrista si il cutremura un gand :
- Asta inseamna ca .... si tu ... candva...
- Da, si mie imi va veni randul sa indeplinesc dorinta cuiva, zise steluta, zambind.
- Sper ca nimeni sa nu isi mai puna nici o dorinta din acest moment ! zise firul de iarba, mahnit si suparat ca , acum cand era cel mai fericit, cineva putea sa naruie totul si asta cu o simpla dorinta si sa piarda tot ce il facea fericit chiar si pret de un sfert de ceas.
- Eeei, nu spune asta, a indeplini cuiva o dorinta si o bucurie este momentul cel mai frumos posibil si este o onoare pentru noi stelele sa facem asta, chiar daca asta inseamna sa pierim apoi, zise steluta.
- Da, dar... tu esti... lumina mea, cu tine uit de tot ce e rau, esti steaua ce lumineaza cerul meu , mai mereu innourat, nu vreau sa te pierd doar pentru o dorinta a cuiva.
Timpul trecu fara sa isi dea seama si in aceasta seara si asa a observat ca nici nu ii mai pasa cine si de ce il loveste. Devenise puternic si steluta il ajutase in tot acest timp. Era ca o protectie a sufletului sau firav si naiv.
Descopereau si povesteau ceea ce le placea :
- Eu ador cand vad albinutele si fluturii viu colorati in zbor si cateodata cum, cate unul se aseaza pe trupul meu sa se odihneasca, zise firul de iarba incantat ca poate fi de ajutor cuiva.
- Ce frumos, mie imi place atunci cand indragostitii si copii ma privesc si ma admira, zise zambind steluta.
- Stii, inainte asteptam ploaia pentru ca ma ajuta sa ma indrept, dar acum cand te am pe tine nu ma mai incanta, ca, ar insemna sa nu te mai vad, afirma firisorul de iarba. Si deodata a inceput sa se gandeasca cum ar fi sa o priveasca mai de aproape, sa o admire si sa o imbratiseze chiar, sa ii multumeasca pentru tot sprijinul ce i l-a acordat in tot acest timp. Stia ca nu este posibil, dar asta nu il impiedica sa gandeasca.
- In seara aceasta esti tare ganditor,zise steluta, esti suparat ?
- Nu, doar ma gandeam...stii...uneori...uneori imi doresc atat de mult sa te strang in brate, sa te privesc de aproape si sa iti multumesc sincer pentru tot incat, cateodata ma trezesc din vis si cred ca s-a intamplat deja. Si...cand... dar...dar unde esti ? Unde ai disparut? Cerul este tot senin dar... nu inteleg...
Fara sa isi dea seama a zis cea mai puternica dorinta pe care o avea si deodata steluta era langa el, nu stia cum si de ce , nu se mai gandea, s-au imbratisat ca nimeni in tot Universul, a privit-o si a admirat-o exact asa cum se gandea si cum si-a inchipuit pana atunci. Era asa minunat totul !
- Sunt foarte fericita! zise steluta cu ultimele puteri si cu ochisorii aproape inchisi.
- Nuuuuu, ce am facut? a realizat intr-un tarziu firul de iarba.
- Sa nu te invinovatesti niciodata, zise steluta, tu ai indeplinit doua dorinte de fapt. Menirea mea era sa indeplinesc dorinta cuiva, iar faptul ca eu ti-am indeplinit-o pe a ta, ma face atat de fericita, aceasta era dorinta mea.
- Da, dar o sa imi fie atat de dor de tine, o sa privesc cerul si nu o sa te gasesc ...
- Cauta-ma in sufletul tau...acolo ma vei gasi mereu...

marți, 9 iulie 2013

Baiatul care a alungat albineleUn baiat cam de opt ani il vazu intr-o zi pe un vecin cum alunga niste viespi dintr-o scorbura cu ajutorul unei faclii. Crezand ca vecinul lui face un lucru bun si pentru ca de obicei copiii imita comportamentul celor mari, micutul se duse, gasi un bat mai gros, infasura la un capat o carpa pe care o inmuie apoi in gaz, ii dadu foc carpei si merse apoi spre stupul din fundul gradinii casei unde locuia el cu parintii sai. Se duse chitit sa alunge albinele si fu cat pe aici sa se intample un dezastru, adica el sa strice acel cuib, numai ca tatal sau il vazu la timp si-l opri:

- Hei ce faci tu aici? intreba tatal baiatului stingand repede faclia si indepartand cum putea fumul...
- Pai fac ce am vazut ca face vecinul, alung albinele!...
- Hei mai Stefanel, tu esti de acum mare! Tu nu stii care e diferenta dintre o albina si o viespe?
-....
- Acel vecin alunga niste viespi, nu albine, continua tatal. Oare nu-ti place mierea cand o mananci dimineata pe felia de paine cu unt?...
- Ei cum nu!? spuse copilul.
- Pai daca iti place, sa intelegi ca albinele acestea sunt ca si parte din familia noastra si trebuie sa avem grija de ele si sa le pretuim, fiindca si ele au grija de noi si ne dau mierea de care avem nevoie...
- Eu am zis ca nu fac prea mare rau. Ce musca nu o omoram? Mi-am zis ca si albina este o musca, dar un pic mai mare si mai galbena...
- Eiiiiiiii, ia stai tu aici un pic sa-ti spun niste lucruri despre insecte ca vad ca inca nu le stii pe toate...
-...
- Si viespea si musca si albina, toate au rolul lor, fiindca Dumnezeu le-a lasat pe pamant cu un rost si cu o misiune...
- Ce stie ca faca albina, zise micutul un pic obraznic, bzz bzz si un pic de miere, atata tot!......
- Eeeeeeee nu e chiar asa, albina este regina insectelor, fiindca are daruri de la Dumnezeu care le arata ca sunt mai puternice si decat oamenii..
- Cum poate fi o albina atatica, mai puternica decat mine? intreba micutul aratand cu doua degete cat de mica este albina...
- Pai da! Stai sa vezi! In primul rand trebuie sa stii ca albina traieste intr-o comunitate alaturi de alte 20.000 sau chiar 40.000 de albine...Iar daca o albina din alt stup vine spre un stup strain aceasta este detectata, fiindca cele 20 000 actioneaza ca una si sunt asa de bine organizate incat ne fac de ras pe noi oamenii care de abia stim dupa nume cativa vecini. Sunt unele albine care au rolul de pazitor al stupului, si cum simt o albina straina, cum o alunga...Si inca ceva, aceste albine sunt albine-ostasi; daca cineva vrea sa strice stupul, asa cum ai incercat tu azi, ele ies primele la razboi, fiind gata sa-si dea viata pentru ca albina regina sa traiasca si sa duca specia mai departe... 
-...
- Mai mult de atat, Stefanel draga, afla ca albinele stiu cat este ceasul....
- Eeeee, stiu! se mira copilul. Doar nu au ceas la mana!...
- Un om de stiinta punea in fiecare zi un borcan cu apa si zahar pe o masa langa un stup. Albinele isi faceau de lucru in jurul acelui borcan la ora douasprezece fix, nici mai devreme, nici mai tarziu...Fiindca dupa o ora aveau alt program, dupa alta ora faceau altceva... Albinele fac totul dupa un orar numai de ele stiut, dar foarte bine pus la punct...
- Asta chiar nu o stiam taticule!...
- Ei si nu ne oprim aici! Tu cate kilograme poti sa ridici asa cu bratele tale de copil?
- Pai o data am ridicat galeata de cinci litri plina cu apa, cand eram la mamaie...
- Ei bravo, dar sa stii ca albina este mai puternica si decat omul! Chiar si decat calul! Calul nu poate trage dupa el o greutate mai mare cu mult peste greutatea sa, pe cand albina poate tracta, adica poate duce dupa ea, o greutate de 20 de ori mai mare...
- Si toti oamenii stiu lucrurile astea pe care mi le-ai spus tu, taticule?
- Nu copilul meu, multi fac asa cum ai vrut tu sa faci, omoara musca, alunga viespile si fug de albine de frica intepaturilor, considerandu-le pe toate ganganii fara folos...
- Pai daca nu sunt ganganii, atunci ce sunt!
- O sa-ti raspund printr-o mica istorioara...Un imparat a dat ordin odata ca toate vrabiile din regat sa fie alungate sau impuscate, fiindca mancau din rodul pomilor, apoi vazand ca fructele sunt pline de viermi si de omizi a trimis slujitorii dupa vrabii taman peste ocean ca nu mai stiau ce sunt acelea fructe.

Si incheie tatal sau:
- Asadar sa pricepi fiu al meu ca si vrabia, musca, viespea, dar si albina au rolul lor in natura pregatit de la inceputul vremurilor de Tatal tuturor, de Creatorul a toate, adica de Dumnezeu. Sa intelegi ca albina nu e doar o ganganie, ci creatura a lui Dumnezeu...

Povestire inclusa in cartea NESTEMATE DUHOVNICESTI 

sâmbătă, 6 iulie 2013

Omul care nu credea in iubire


Se spune ca a fost odata un om care nu credea in iubire. El citise foarte multe carti, se documentase, cautase iubirea, dar in zadar; nu o gasise nicaieri, in sine nici nu se punea vorba sa o caute. Predica tuturor despre inexistenta iubire si despre cum toate cuplurile esueaza desi isi fac promisiuni credibile.
Intr-o zi, omul nostru vede pe o banca o fata frumoasa care plangea. Intreband-o de ce plange aceasta ii raspunde ca plange deoarece tocmai a ajuns sa creada ca iubirea nu exista. Fiind pe aceiasi lungime de unda si gandind la fel din prisma iubirii cei doi s-au imprietenit rapid, iar relatia lor se aprofunda tot mai mult. Nu erau gelosi, invidiosi pe succesul celuilalt, adorau sa fie unul in compania celuilalt, iar subiectele despre care amandoi aveau de povestit ii apropia si mai mult, ajunsesera in situatia in care sa nu existe vreun loc unde sa fie unul si celalalt nu.
Deodata celor doi le-a venit in gand ca poate ceea ce simt unul pentru celalalt este cu adevarat iubire, iar acest gand era adevarat.
Intr-o seara, privind barbatul la stele plin de iubirea ce izvora din inima lui, vede o frumoasa stea care i se aseaza in palma. Fericit merge si i-o da femeii ce-o iubeste, dar cand este luata de aceasta, staua se sparge in mii de cioburi, iar odata cu ea dispare si iubirea dintre cei doi…
De ce crezi ca steaua s-a spart cand a fost daruita fiintei iubite?
Steaua reprezenta fericirea lui, iubirea lui, iar fiecare dintre noi detine cate o astfel de stea, fericirea si iubirea personala, de care suntem responsabili. Cand barbatul si-a pus fericirea si iubirea in mainile iubitei, facand-o astfel responsabila de acestea, steaua s-a sfaramat.
Greseala pe care deseori o facem este aceea ca ne facem persoana iubita responsabila de fericirea si iubirea noastra, “de vina” nu numai ca ni le-a adus in viata noastra dar responsabila si pentru intretinerea lor. Nu putem intelege ca fericirea si iubirea exista in noi, provin din inima noastra, fiinta pe care o iubim le poate doar amplifica si scoate la iveala manifestarile acestora, nu ea le aduce. La fel si noi pentru persoana iubita: nu noi ii aducem iubirea si fericirea, aceasta le detine, noi suntem un impuls in scoaterea la lumina a lor.
Credem ca trebuie sa ne punem in mainile celuilat iubirea si fericirea, sa i le daruim celuilalt, si nu intelegm ca aceasta daruire iresponsabila face magia sa dispara si in locul ei sa apara dependenta.
Iti doresc sa crezi in iubirea ce exista in tine, sa crezi in iubirea ce exista in cei din jurul tau, si sa stii responsabilitatea ta este valida numai in ceea ce te priveste!

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE !

Popor român !

 – Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum, să îţi aminteşti cine ai fost, cine eşti şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi!
 Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut.
Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu – dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te umileşte.
De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut, crescut şi educat în graniţele sale?
Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de la Tărtăria şi o recunosc toţi cei care le-au studiat.
Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ.
    Scrierea sumeriană a apărut 1.000 de ani mai târziu şi totuşi mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul.
Cât timp o să te laşi neglijat?
Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii.
Nici unul nu a putut să te cucerească cât ai fost unit, nici romanii care au stăpânit doar o parte din vechea Dacie, cealaltă fiind stăpânită de Dacii liberi, nici turcii care nu au reuşit niciodată să îţi transforme teritoriul în paşalâc.
Toate marile înfrângeri s-au bazat pe trădare.
NIMENI NU A REUŞIT SĂ TE SUPUNĂ CÂT AI FOST UNIT.
De ce te laşi dezbinat?
Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului.
Sângele tău a salvat Europa iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europa de furia semilunii.
Acum, tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria.
Când îţi vei revendica drepturile?
Din tine au apărut: Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas. Dar ce păcat, cei mai mulţi şi-au pus minţile sclipitoare în slujba altor ţări pentru că acasă nu i-a ascultat nimeni.
De ce ai lăsat să se întâmple asta?
Astăzi, popor român pentru tine se rescrie istoria.
Cum vrei să se facă asta? Cum vrei să te vadă cei ce îţi vor urma?
Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul şi divăniţii nu au nici o legătură cu tine. Sunt străini de interesele şi dorinţele tale, tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult.
Tu taci !!!
Astăzi, ca şi pe vremea cuceririi romane, bogăţiile tării, aceleaşi mine de aur, argint sare, mierea acestui pământ, sunt exploatate de alţii cu braţele tale şi se duc pentru a umple vistieriile străinilor de neam.
Tu taci !!!
Astăzi, ca şi pe vremea asupririi austro – ungare, drepturile românilor sunt călcate în picioare, iar cei puţini fac legea pentru cei mulţi.
Tu taci !!!
Astăzi, ca şi în vremuri de restrişte, românii pleacă din ţară, să muncească, sau să îşi vândă inteligenţa, pentru că ţara lor nu are nevoie de ei.
Câţi dintre ei sunt viitorii Brâncuşi, Coandă, Conrad Haas, te-ai gândit la asta ?
Conducătorii acestei ţări au nevoie de slujbaşi proşti, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de caracter, lipsiţi de voinţă, lipsiţi de coloană vertebrală, ca să îi poată îndoi şi face figurine de plastilină din ei.
Tu taci !!!
Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile.
Tu taci !!!
Astăzi, parlamentul şi guvernul ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile şi întreprinderile “nerentabile” la indicaţiile unor străini de neam cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende, ei primesc peşcheşul, iar ţara rămâne pe butuci.
Tu taci !!!
Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse, pentru ca fiii tăi să nu mai ştie niciodată cum au apărut ei pe acest pământ, cine le sunt strămoşii şi care le sunt meritele. Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului,
sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care, habar nu au că în pământul pe care îl calcă zace istoria ta încă nedescoperită.
Tu taci !!!
Elemente din tezaurul ţării, sunt trimise “la expoziţie” în afara ţării şi uită să se mai întoarcă, iar cei ce le-au scos, nu dau nici un răspuns, se fac că au uitat de ele.
Tu taci !!!
Arhivele tării sunt cedate printr-o lege a arhivelor, străină de interesele naţionale, celor ce vor să scoată din mintea românilor ideea şi dovezile de unitate naţională.
Tu taci !!!
Slujbaşii ţării, căftăniţii, vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi, bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt “judecaţi” de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică “mulţumesc, la revedere, te mai chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale”.
Tu taci !!!
Oştirea ţării este batjocorită, decimată, dezarmată, pusă în slujba altora, copiii tăi mor pe pământuri străine, iar Hatmanul Suprem vine în faţa ta şi spune că suntem într-o mare încurcătură, vom fi nevoiţi să împrumutăm avioane străine pentru a ne asigura siguranţa aeriană, de parcă asta s-a întâmplat peste noapte şi nu este urmarea politici sale dezastruoase, de parcă nimic din ceea ce se întâmpla românului azi nu i se datorează lui.
Tu taci !!!
Dispar din instituţii ale statului arhive cu invenţii şi inovaţii de interes strategic privind cercetarea nucleară. Cei puşi să le păzească nu păţesc nimic, iar cei ce trebuie să investigheze, spun că nu e nimic deosebit.
Tu taci !!!
Şi se fură voturile, iar comisia care trebuia să investigheze pe cei care au fost prinşi cu vot dublu, nu dă nici un răspuns, deşi există dovezi că ai fost furat şi voinţa ta răsturnată.
Tu taci !!!
În divan, se fură la 2-3 mâini, unii chiulesc, alţii se fac că lucrează, iar alţii mânuiesc legile după bunul plac, în văzul tuturor şi nu li se întâmplă nimic.
Tu taci !!!
Sistemul educaţional se reduce la bani, bani la înscriere, bani la examene, bani la absenţe, bani la promovare, bani la angajare, bani la reexaminare. Copiii tăi nu mai ştiu nici cum îi cheamă dacă nu se uită pe internet sau nu primesc un SMS.
Tu taci !!!
Dacă te îmbolnăveşti, nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele, s-au scumpit medicamentele, trebuie să mergi dacă eşti operat cu faşele şi anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis şi neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită şi ieşi cu 10 boli pe care nu le aveai la intrare.
Tu taci !!!
Un copil de 15 ani, român sportiv, este bătut de colegii de echipă maghiari, pentru că e român, chiar de Ziua Naţională a României. Nu se întâmplă nimic. Ceva mai târziu, Hocheiştii Naţionalei României (de naţionalitate maghiară) la un meci cu selecţionata Ungariei, tac când se intonează Imnul României, dar cântă cu foc imnul Ungariei şi pe cel al Ţinutului Secuiesc, imn care nu avea ce căuta la o manifestare oficială.
Toţi tac !!!
Tu taci !!!
Guvernanţii nu fac altceva decât să te jupoaie, îţi bagă mâna în buzunar şi îţi iau banii, pentru că eşti prea bogat în viziunea lor, sau nu meriţi ce ai câştigat, iar ţara nu are bani. Se împrumută lăsându-te dator pe sute de ani, fără să le pese ce vor face şi de unde vor plăti datoriile cei ce le vor urma.
Tu taci !!!
Duşmanii tăi, cei ce vor să te vadă dispărut pentru a îţi lua locul, îţi impun ce să mănânci, ce să bei, ce medicamente să iei, fac experimente cu tine, te folosesc drept cobai cu avizul şi ajutorul trădătorilor din fruntea ţării, care le aplică legile într-un Codex Alimentarius care te duce la pieire.
Tu taci !!!
Parlamentarii îşi votează legi speciale, se protejează împotriva judecăţii pentru hoţiile şi prostiile pe care le fac, se acoperă cu legi făcute numai pentru ei, şi fură acoperindu-se unul pe altul.
Tu taci !!!
Preşedintele ţării îşi exprimă oficial acordul de modificare a Constituţiei ţării, la cererea unor străini, care îşi urmăresc propriile interese, fără a consulta măcar parlamentul, dar să te mai consulte pe tine…
Tu taci !!!
Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac parlamentarii români? Refuză să investigheze cazul, pentru că nu vor să îi supere pe cei ce îi ţin pe jilţuri, fără să le pese de interesul naţiunii, trădând jurământul făcut la investire.
Tu taci !!!
ASTA SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI, POPOR ROMÂN,
ŞI TU TACI !!!
Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă numai asupra ta, românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Te-aş lăsa să lâncezeşti, să dormi până se aşterne praful peste tine şi mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută.
Dar tu popor român de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine şi odată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam.
Cât o să mai taci ?
Trezeşte-te, popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei, tot ce ti-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii.”
                 Părintele Arhimandrit Justin

Foto: Cristian Bala

vineri, 5 iulie 2013

Un dar


Potrivit legendei , un tanar ratacit in desert si insetat din cale afara a dat peste un izvor cu o apa delicioasa , limpede ca un cristal. Apa era atat de dulce incat si-a umplut cu ea plosca din piele pentru a i-o aduce batranului intelept caruia ii era invatacel. Dupa o calatorie de 4 zile , tanarul a ajuns in sfarsit in fata invatatorului sau si i-a daruit apa , laudandu-i din cale afara gustul minunat. Batranul a sorbit cu pofta din plosca, a zambit incantat si i-a multumit ucenicului sau pentru dar.Apoi, tanarul s-a indreptat fericit catre casa sa.

Ceva mai tarziu , batranul intelept i-a inmanat plosca unui alt invatacel , cerandu-i sa isi spuna parerea. Ucenicul a dat sa guste din apa , dar a scuipat-o imediat , dezgustat. Se pare ca apa devenise statuta din cauza invelisului de piele al ploscai. Nedumerit , invatacelul si-a intrebat maestrul : " Invatatorule , apa este este groaznica.De ce te-ai prefacut ca iti place ?"

Batranul i-a raspuns cu un suras pe fata : " Tu ai gustat numai apa. Eu am gustat darul. Apa a fost la randul ei doar o plosca continand un un simtamant de iubire si nimic nu poate fi mai dulce ! "

Fapt divers in metrou..


Duminica pe la pranz....m-am trezit cu Sofia la restaurant.Venise s-o plimb cu metroul sau cum ii zice ea...trenul fara geamuri 

Am scos-o vreo doua statii, mai la vale....si ma uitam cat e de fericita.La un anumit moment se urca unul...mare, urat si negru....cercei, tatuaje, barba lunga...gen american chopper...ce mai , balaurul balaurilor, highlanderu' suprem. Cand l-a vazut, Sofia, a pus mainile la gurita si cu o candoare inocenta suprema a strigat in gura mare: Radu, uite ce barba lunga si haioasa are domnul !!!
Instantaneu toti din metrou au inceput sa rada , iar micutul s-a ridicat de pe scaunul lui si venea inspre noi...
Eu am paralizat si ma gandeam sa ma manance pe mine intai huiduma, sa cad ca un erou la datorie, eram nervos ca de ce nu am pantofii cu toc aia roz in picioare si nici poseta la mine....na, chestii barbatesti de salvat domnisoare.A venit la noi si a intrebat-o pe Sofia daca vrea sa se joace cu barba lui. Evident raspunsul a fost afirmativ iar raul bun s-a asezat pe scaun, a luat-o pe Sofia in brate si zici ca erau cei mai buni prieteni de-o viata...
Cele doua statii s-au facut vreo doispe ( huiduma mergea deprte...) iar cei din metrou admirau si radeau de spectacolul a doi oameni, total diferiti, care nu s-au vazut in viata lor si care pentru o secunda au rezonat aceiasi clipa de traire.
Frumos !

Acum sper sa nu vrea Sofia sa-mi las barba....de cercei nici nu discut;)


 Autor: Radu Dumitrescu. 

Foto: Simbol

TERAPIA IERTARIIDr. Ihaleakala Hew Len si Terapia Iertarii

In urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprindea lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici care comisesera crime abominabile. Violenta acestora era atat de mare incat, desi purtau catuse la maini si la picioare, personalul medical se simtea serios amenintat de acestia, iar cei mai multi psihologi clinicieni obisnuiau sa-si dea demisia dupa aproximativ o luna de lucru cu acest gen de pacienti. In ciuda avertismentelor colegilor bine intentionati, care incercau sa-l convinga sa nu lucreze intr-un astfel de loc, fiindca asta echivala cu o sinucidere in plan profesional,Ddr. Ihaleakala Hew Len a acceptat totusi postul. Si atunci au inceput sa apara miracole. Dupa numai cateva luni, s-a dovedit ca in cazul multora dintre acesti pacienti nu mai era nevoie de catuse. Dozele medicatiei au scazut simtitor la majoritatea pacientilor si chiar s-au sistat in cazul unora. Dupa patru ani, pavilionul a trebuit sa fie inchis din lipsa de.. pacienti violenti.

Partea cea mai interesanta este ca in acesti patru ani dr. Len nu a vorbit cu nici unul dintre temutii sai pacienti. Mai mult, nici macar nu i-a vazut! Cerintele sale la ocuparea postului de psiholog clinician au fost de a i se oferi un birou si acces la dosarele criminalilor spitalizati.

“Tot ce a trebuit sa fac a fost sa lucrez asupra propriei mele persoane” a declarat ulterior dr. Len. “Daca vrei sa vindeci pe cineva, inclusiv pe un criminal bolnav psihic, o poti face vindecandu-te pe tine.”

Foto: Razvan Vitionescu