miercuri, 29 februarie 2012

Romania, singura mea avere



           

Spuneti-mi, n-ati vazut cumva o tara?!!!


Am fost plecat vreo patru ani pe-afara;

Azi am venit si-o caut cu ardoare,
Dar n-o gasesc si-n suflet rau ma doare.


O caut peste tot, am fost si-n sate,

Ogoare plang in buruieni lasate,
Inspre paduri, potecile uitate
M-au ratacit intr-un pustiu de cioate.

Acasa poarta nu e zavorata,

Caci mama tot mai iese si se uita;
Atata dor i-a mai ramas pe lume,
Feciorii sa-i mai strige iar pe nume.

Mosneagul iese-n cale si-o intreaba:

“Vine? La anul, cred! Acu-i la treaba,
La noi in tara-i multa saracie.
Stiu ei – ca de-or veni, la ce sa vie?!”

Spuneti-mi, n-ati vazut cumva o tara

Cantata de poeti odinioara,
Cu ochi de cer si plina de verdeata?
Am fost si-am cautat-o si la piata.

Acolo nu era, de buna seama,

Ca prea o injurau romani de mama;
Harbuzul, patrunjelul, biata pruna,
Erau culese parca. de pe Luna!

Chiar, voi nu ati vazut pe jos o tara,

Calcata in picioare si murdara?
Ce-aveti cu ea? Nimica nu va cere,
Eu o declar singura mea avere!
Autor: George Safir









Terapii transpersonale


Termenul de ”transpersonal” a fost lansat de Abraham Maslow in psihologie si desemneaza acele domenii ale psihicului omenesc aflate dincolo de ceea ce percepem in mod obisnuit drept o ”persoana”.
Acest termen este echivalent cu acela de ”spiritual” si a fost folosit pentru a introduce in limbajul academic notiuni pana atunci refuzate de cercetarea stiintifica, ca apartinand misticismului.
Domeniile transpersonale ale psihicului sunt accesibile in stari de constiita largita. Ele sunt cunoscute de toate traditiile mistice si metafizice. Constituie subiectul a ceea ce Aldous Huxley a numit ”filosofia perena”, care a traversat mileniile de la inceputurile umanitatii si pe care in zilele noastre suntem pe care sa o redescoperim.
.
Termenul de ”terapii transpersonale” desemneaza toate acele mijloace, tehnici, sisteme de credinte cu aplicatii practice, „tehnologii ale sacrului” cum le numea Mircea Eliade, care exploateaza dimensiunea terapeutica a reconectarii fiintei omenesti la adevaratele sale origini si dimensiuni.
Psihologia si medicina  secolului XX a depasit cu greutate viziunea mecanicista asupra fiintei omenesti. Progresele stiintei, mai ales in domeniile fizicii cuantice, biologiei si biochimiei au confirmat insa viziunea holistica a stravechilor sisteme de credinta, astfel incat o noua viziune asupra Universului si a Fiintei isi face loc astazi, configurand ceea ce este cunoscut sub numele de ”noua paradigma”. Adica un nou concept asupra lumii, in care toate lucrurile din Univers sunt interconectate.
Experimentarea, constientizarea si integrarea acestei unitati a tot ceea ce exista, in sistemul de convigeri ale unei persoane are caracter terapeutic in sensul de vindecare holistica, la toate nivelurile: fizic, mental, emotional, energetic, spiritual.
In acest sens, terapiile transpersonale depasesc cu mult cadrul psihologiei clasice, referindu-se la fiinta omeneasca in integralitatea sa. Nu este vorba deci despre o terapie in sensul clasic al cuvantului, ci despre efectul terapeutic al relationarii noastre cu diferitele niveluri ale fiintei noastre si cu cele ale Universului.
Trairea unei experiente transpersonale are efecte terapeutice intrinseci.
In centrul conceptului de ”terapie transpersonala” se afla asadar reasezarea relatiei pe care o avem cu noi insine – intelegand prin aceasta toate nivelurile energetice ale Fiintei noastre – si cu intregul Univers, din perspectiva viziunii integrale si integrate asupra a tot ceea ce exista. Din aceasta perspectiva, terapiile transpersonale sunt o aplicatie practica la nivelul fiintei omenesti a viziunii cuantice asupra Universului.
Celebrul medic american de origine indiana Deepak Chopra, intr-una dintre scrierile sale despre noile abordari in medicina, formula astfel viziunea asupra umanitatii: ”suntem mai curand fiinte spirituale care experimenteaza materia, decat fiinte materiale care experimenteaza spiritualitatea.
.
Unul dintre instrumentele de lucru cele mai importante si in acelasi timp cele mai puternice ale terapiilor transpersonale este reprezentat de starea de constiinta extinsa.
.
Stari de constiinta extinsa
Starile de constiinta extinsa (sau starile non-ordinare de constiinta) sunt acele stari in care nu mai suntem identificati exclusiv cu aspectele corporale si mentale ale fiintei noastre. Sunt stari de expansiune in care putem percepe dimensiunile spirituale ale propriei noastre fiinte. Experimentara unor asemenea stari ale constiintei are un efect profund transformator si vindecator la toate nivelurile, caci reveleaza straturile inconstientului personal si colectiv si le aduce in constienta.
 .
Respiratia Holotropica
Respiratia holotropica este o tehnica eficienta de a accesa stari de constiinta extinsa. Ea fost pusa la punct in forma in care exista astazi de catre psihiatrul american de origine ceha Stanislav Grof, unul dintre fondatorii psihologiei transpersonale. De altfel, respiratia holotropica s-ar putea spune ca este tehnica ce a stat la baza tuturor cercetarilor in psihologia transpersonala, dupa ce studiile cu substante psihedelice precum LSD au fost sistate, cel putin oficial.
.
Respiratia Holotropica in sine este o respiratie accelerata, combinata cu muzica sugestiva, in asa fel incat sa conduca subiectul la un nivel calitativ diferit al constiintei. Aceasta calitate diferita a constiintei face posibila intrarea in conexiune nu numai cu niveluri neobisnuite a ceea ce consideram ”propria noastra constiinta”, ci cu niveluri universale ale acesteia. Astfel, metoda respiratiei holotropice este un instrument extraordinar de auto-explorare ale carui atribute vindecatoare izvorasc din reconectarea noastra la sursele fiintei. Este de asemenea un mijloc de investigare a Constiintei in ansamblu, caci respiratia holotropica ne conduce intr-un spatiu in care realitatea isi reveleaza esenta ultima, cea despre care vorbesc toti misticii lumii, din toate traditiile spirituale. Din acest punct de vedere, practica respiratiei holotropice poate fi privita ca o cale spirituala si de auto-dezvoltare.
.
Textual, ”holotropic” provine din limba greaca si inseamna ”indreptare catre intreg”. Este vorba despre intregirea propriei noastre constiinte, despre recuperarea calitatii sale universale, despre integrarea unor aspecte ale sale de care, in mod normal, nu suntem constienti.
.
Radacini
In multe traditii spirituale exista tehnici de respiratie  folosite pentru a intra in stari de constiinta extinsa. Acest tip de tehnica, sau de ”tehnologie a sacrului” – cum numeste Mircea Eliade procedeele de activare a nivelurilor constiintei extinse – poate fi regasita sub diverse forme in traditii de pe tot cuprinsul planetei: in traditiile samanice siberiene, in tehnicile antice chinezesti, in meditatile yogine, in ritualurile indienilor nativi nord –americani, in culturile precolumbiene ale Americii de Sud, in insulele Pacificului si in traditiile africane. Practic in toate exista tehnici de respiratie folosite pentru accesul la o constiinta non-ordinara. Respiratia si legatura ei cu energia universala face parte din cunostintele ancestrale care au traversat istoria umanitatii.
.
Experientele care pot fi traite in timpul unei sesiuni de Respiratie Holotropica au fost impartite generic in cateva categorii.
Experiente corporal-senzoriale in care apar constientizari neobisnuite la nivel corporal si energetic. In multe cazuri se experimenteaza dilatarea corpului, pierderea granitelor corporale, senzatii de expansiune, decorporalizare, sau dimpotriva, senzatia de ingreunare, de unificare cu pamantul. Corpul isi reveleaza adevarata natura, se pot simti blocajele energetice in corp, curgerea energiei sale.
Experiente biografice. Pot fi retraite cu mare intensitate episoade biografice post-natale, inclusiv unele de la o varsta foarte mica. Retrairea acestor episoade biografice pot arunca o lumina noua asupra evenimentului si a contextului respectiv. Pot aparea episoade reprimate, traumatice, insotite de revelatia unor semnificatii majore. Acest tip de experienta are de multe ori un efect vindecator remarcabil pentru ca reaseaza experienta respectiva intr-un context in care poate fi integrata.
Experiente perinatale. Sunt o categorie fundamentala de experiente. Perinatal inseamna ”din preajma nasterii”. Poate fi retrait momentul nasterii si etapele premergatoare, secvente din viata intrauterina, emotii si sentimente care au fost ingropate in inconstient. Stanislav Grof considera nasterea cea mai grava trauma din viata unui om. Felul in care ne-am nascut ne influenteaza intreaga viata. In cursul experientelor perinatale apar amintiri si intelesuri care ne pot reconstrui intregul mod de a vedea realitatea vietii noastre. Sunt experiente extrem de vindecatoare ce pot fi asimilate cu o renastere la un nou nivel.
Experiente transpersonale. Sunt experiente in care transcendem identificarea cu corpul, mintea, emotiile si convingerile noastre constiente. Sunt experiente in care ne putem identifica cu orice lucru sau fiinta din univers, in care putem accesa teritorii necunoscute ale psihicului si constiintei noastre. Putem trai experiente mistice fundamentale, identificari cu personaje mitologice sau apartinand unor mari traditii mistice. Putem trai experiente ale unor vieti anterioare, putem accesa intreaga ”baza de date” a inconstientului colectiv despre care vorbea C.G.Jung. In experientele transpersonale orice este posibil, caci cele mai elevate niveluri ale constiintei devin accesibile prin experimentare directa. Sunt printre cele mai transformatoare experiente.
.
Forta vindecatoare a starilor de Constiinta extinsa
Totul este Constiinta.
Incepand cu nivelurile cele mai subtile ale Fiintei noastre, acolo unde de fapt putem simti intregul Univers, si terminand cu densitatea corpului fizic, totul este Constiinta.
Identificarea cu starea de constiinta obisnuita, limitata la nivelul mental, ne impiedica sa percepem integralitatea Fiintei. Expansiunea permite insa experimentarea oricarui nivel al Constiintei, a oricaror continuturi ale acesteia, fie ele ”interioare” sau ”exterioare” si are un caracter terapeutic intrinsec la toate nivelurile. In stari de Constiinta extinsa putem percepe mecanismele care transforma de pilda o convingere sau un mod de gandi realitatea intr-o suferinta emotionala si in cele din urma fizica. Putem demonta realitatea interioara si constientiza mecanismele acesteia. ”Nodurile” mentale, energetice sau emotionale isi dezvaluie originile si modurile de functionare. Simpla constientizare a unor continuturi traumatice reprimate poate conduce la vindecari psihologice importante.
La nivel mental, devenim constienti de mecanisme de gandire intepenite, mostenite, care ne blocheaza. La nivel emotional, retrairea unor episoade traumatice la adevarata lor intensitate poate debloca continuturi osificate, foarte vechi care afecteaza calitatea vietii de fiecare zi. Deblocarile la nivelurile superioare aduc de foarte multe ori modificari ale fiintei la nivel fizic.
Un important aspect terapeutic il are trairea unor stari mistice si de uniune cu universul. Este ceea ce misticii numesc Starea lui Unu. Reconectarea cu dimensiunea spirituala si numinoasa a Fiintei poate schimba in intregime modul in care ne raportam la intreaga realitate. Intreaga ierarhizare a valorilor umane se schimba.
Respiratia Holotropica este un instrument puternic de acordare cu schimbarile fundamentale prin care trece Constiinta in ansamblul sau si prin care trecem cu totii. Noua Constiinta care se instaleaza acum este un nivel al constiintei care integreaza dimensiunea umana si cea divina a fiintei omenesti. Aceasta integrare este un proces dificil si presupune transformari majore la toate nivelurile, iar starile de constiinta extinsa sunt pentru moment singura cale prin care putem sonda direct natura acestor transformari.
.
Sursa: www.transpersonal.ro
 

marți, 21 februarie 2012

Gandurile şi cuvintele noastre ne creează realitatea în care traim


Intr-o dimineaţa, un tanar artist intra intr-o cafenea, fiind foarte entuziasmat ca a fost angajat să picteze portretul unui om cu bani care avea o firma de construcţii. In timp ce işi savura cafeaua bucuros, văzu un ziar lasat pe masa vecina in care era tiparit cu litere mari următorul titlu VIN VREMURI GRELE. Incepu să se gandească tot mai mult la aceste cuvinte.
Patronul cafenelei trecu sa-l salute şi vazandu-l ingrijorat, il întreba daca s-a intamplat ceva. Acesta i-a raspuns trist ca trebuie sa plece, caci “vin vremuri grele”, aşa ca trebuie să munceasca la lucrarea lui.

Proprietarul cafenelei incepu să se macine ca poate chiar „vin vremuri grele”. Devenea din ce în ce mai ingrijorat pe masură ce se gandea la vorbele tanarului. Işi suna apoi soţia rugand-o sa nu se supere dar că trebuie sa-şi anuleze comanda pentru rochia cea noua, deoarece este cam scumpă şi s-au anunţat „vremuri grele”.

Aceasta sună la magazinul unde işi comandase rochia şi o ruga pe patroana sa-i anuleze comanda. Işi ceru scuze dar …„Vin vremuri grele” şi trebuie să facă economii.
Patroana n-a avut incotro şi anula comanda... şi isi aduse aminte ca auzise candva la ştiri ca „Vin vremuri grele”, aşa că a sunat imediat la firma de construcţii pe care o angajase pentru executarea unei lucrări de extindere a magazinului. L-a anunţat pe constructor ca va renunţa pentru moment la lucrare, deoarece “ vin vremuri grele “ şi nu işi poate asuma un asemenea risc in acest moment.

Constructorul s-a intristat la auzul acestei veşti, motiv pentru care s-a grabit sa-l sune pe tanarul artist spunandu-i că doreşte anularea comenzii pentru portret, intrucat „vin vremuri grele” şi acesta nu este un moment potrivit sa cheltuie banii pe lucruri artistice.
Copleşit de suparare, tanarul artist a acceptat cu resemnare vestea, ca doar s-a intamplat aşa cum a anticipat. Simţindu-se trist, porni inspre cafeneaua favorita sa-şi inece amarul cu un pahar de vin.

In timp ce statea din nou aşezat la masa lui, zari ziarul pe care scria „Vin vremuri grele”. De data asta s-a ridicat şi a luat ziarul pentru a-l cerceta mai bine. Data ziarului era din urma cu 5 ani…Cineva despachetase farfurii pentru restaurant.

Preluare: Blog Codul Omega...




luni, 20 februarie 2012

Cum sa ne alegem psihoterapeutul?


O problema psihologica nu inseamna  o  boala psihica, asa cum multi o percep inca.....
Cati dintre noi nu am simtit, macar o data in viata, ca nu mai putem face fata problemelor cotidiene sau ca am ajuns intr-o situatie fara iesire si cati nu am apreciat un sfat venit de la o persoana apropiata, o ruda sau un prieten? 

Psihoterapeutul poate ajuta mai mult decat un prieten intr-o situatie ce ni se pare fara leac deoarece este format sa acorde ajutor dupa un program structurat si orientat spre obtinerea de rezultate, spre imbunatatirea calitatii vietii clientului sau.

Odata ce v-ati convins ca aveti nevoie de psihoterapie, este important sa stiti ca o parte din succesul ei se datoreaza modului in care ne alegem psihoterapeutul. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stim inainte de a forma numarul de telefon al primului psiholog care va iese in cale: 

1. Interesati-va ce inseamna psihoterapia si identificati problema care v-a determinat sa apelati la ajutorul unui specialist.

O informare preliminara va va ajuta sa identificati mai usor tipul de terapie pe care sa-l urmati, dar si specialistul caruia sa va adresati. Nu in ultimul rand, il va ajuta si pe terapeut sa interactioneze mai usor cu dumneavoastra, odata ajuns la un cabinet. 

Veti intelege ce se intampla in timpul sedintelor de terapie si veti evita momentele de tacere stanjenitoare: multi dintre cei care ajung pe fotoliul din cabinet nu stiu ce sa spuna, cu ce sa inceapa.



2. Identificati tipul de terapie care se potriveste problemei pe care o aveti.

Psihoterapia s-a diversificat, existand mai multe forme, aplicate in functie de tipul problemei ce necesita rezolvare. Astfel, terapia de grup se adreseaza persoanelor cu probleme de relationare, terapia de cuplu sau consilierea maritala se aplica in cazul cuplurilor casatorite sau nu, in care au aparut tensiuni sau disfunctii de comunicare etc.

Pentru problemele ce afecteaza un copil este necesar ca terapeutul sa aiba experienta in lucrul cu cei mici.

3. Poate exista o incompatibilitate intre dumneavoastra si terapeut.

Psihoterapia presupune interactiunea intre persoane. Ca in orice relatie umana pot aparea incompatibilitati ce nu au nici o legatura cu calitatile profesionale ale terapeutului. La urma urmei, terapeutul este si el om! 

Daca apare disconfortul pe parcursul sedintelor, sentimentul ca nu va puteti face inteles, nu renuntati la psihoterapie. Spuneti deschis ce simtiti si terapeutul va sti ce sa faca. 

Daca nu sunteti multumit, apelati la alt specialist, doar dumneavoastra sunteti "angajatorul"! 

4. Odata ce ati intrat intr-un program, respectati zilele si orele stabilite pentru sedintele de terapie. 

Pentru ca terapia sa aiba rezultate este nevoie de o anumita disciplina pe care trebuie sa o respectati. 

Poate nu veti observa rezultatele imediat, dar, in timp, veti ajunge la concluzia ca intalnirile cu terapeutul va vor influenta in bine viata de zi cu zi. Veti invata noi modalitati de a percepe si evalua realitatea si veti adopta modele de comportament mai adecvate situatiilor cu care va confruntati. 


Caietul cu articole...

sâmbătă, 18 februarie 2012


Psihotronica-războiul viitorului. Atacul psihic si protecția psihică.

Tot UNIVERSUL este tesut din particule energetice.Sursa principala de energie pentru noi este Soarele, care timp de miliarde de ani a acumulat energia cosmica si acum ne-o reflecta noua.Particulele energetice, strabatand tot UNIVERSUL, se descompun in diferite particule mai mici. Ajungand pana la Pamant, ele energizeaza tot ce se afla in drumul lor.
Aceasta energie a participat la formarea atmosferei, naturii si vietii pe Pamant.Tot ea ne mentine viata si echilibrul ecologic. Orice corp si obiect are propriul camp energetic.Campul acesta contine mii de parametrii.Pe unii ii cunoastem deja din fizica, altii inca nu sunt descoperiti.
Fizicienii din toata lumea cerceteaza campul energetic uman cu metodele cele mai moderne. Campul energetic sau aura noastra se poate fotografia, masura si poate fi vazuta in infrarosu. Pentru a avea o anumita imagine a valorilor pe care campul energetic le are, vom face apel la etaloanele de masuri cunoscute, neexistand inca un sistem specializat de masuratori.
Corpul nostru este inconjurat de particule energetice, numite leptoni. La omul obisnuit, volumul leptonilor este intre 3, 5-4 m3 de aer, la cei cu capacitati asa-zise “paranormale” sunt 4, 5-5, 5 m3. Volumul acestora se masoara cu ansa. Campul nostru energetic contine, de asemenea, specrul de lumina cu o anumita frecventa. La omul obisnuit frecventa consta in 70% unde milimetrice, 15% centimetrice si 15% decimetrice, cel cu capacitati paranormale are cca. 85-95% unde milimetrice, 8-3% centimetrice si 7-2% decimetrice.
Puterea energiei corpului depinde si de polaritate. Corpul energetic retine particule pozitive, negative si neutre si multe altele, carora noi inca nu le cunoastem denumirea.
Cu cat volumul leptonic, procentul undelor milimetrice si polaritatea pozitiva este mai mare, cu atat puterea de vindecare a bioterapeutului este mai mare.
Toate particulele se gasesc in permanenta miscare.Dupa legile fizicii stim ca ele vibreaza, se atrag, se resping, se transforma in diferite tipuri de energie.
Psihoparticulele sunt responsabile pentru planul psihoemotional.Toate particulele penetreaza corpul nostru energetic si fizic.Cel mai repede patrund particulele informationale aducindu-ne informatia despre tot ce ne inconjoara aici si in departare.Totodata ele duc informatia despre noi in Univers, patrund in corpul nostru alte particule.Corpul nostru fizic capteaza toate particulele prin supafata pielii, prin puncte bioactive, care sunt cunoscute in acupunctura, prin crestet, prin maini, prin piciore, prin respiratie si alimentatie.
Creierul nostru, ca o antena mare, concentreaza toata informatia si cu ajutorul unor mecanisme si a sistemului endocrin transforma leptonii in bioparticule de marime 10-9 si le repartizeaza tuturor sistemelor, organelor, celulelor corpului fizic prin anumite canale si centre energetice mentinand functia normala a organismului.Pana cand structura parametrilor corpului energetic este echilibrata si corpul fizic este sanatos. In cazul dezechilibrului scade functia unor sisteme, organe, celule.Apar diferite afectiuni.
Am spus ca toate particulele energetice vibreaza, transmit informatia de la una la alta.Asa cum toate campurile noastre se intrepatrund si se intersecteaza, informatia se transmite de la un corp energetic la altul, dar creierul nostru prelucrand informatia ne formeaza imagini despre tot ce ne inconjoara in natura si ce reprezentam noi ca fiinte umane.
Intotdeauna campul nostru energetic lasa o urma pe tot ce am atins candva, cui i-am strans mana, pe cine am alintat sau l-am lovit, pe toate obiectele care ne-au fost dragi, ne mentine legatura intre noi si cei ce ne sunt apropiati.Fiecare fotografie este o urma energetica.Fiecare casa sau apartament au impregnat toata informatia despre cei ce au locuit sau locuiesc in casa, dar si despre bucuria sau necazurile, certurile acelora care au trait aici.De aceea, mutandu-va in casa noua, faceti zugraveala sau sfestanie casei.
Deseori simtiti ca unele obiecte sau lucruri va fac bine, va bucura, altele va aduc ghinion.Unii oameni va atrag, altii va resping, etc.Toate lucrurile acestea se petrec la nivel energetic, adica al subconstientului vostru.
Stim ca unii oameni au un instinct foarte dezvoltat si presimt unele lucruri dinainte.Asta inseamna ca subconstientul lor este puternic si daca il asculta se vor descurca mai bine in viata.Informatia se transmite de la om la om, de la om la obiecte si invers.Asa stau lucrurile pe planeta noastra si in tot Universul.
Energiile cosmice influienteaza tot ce se gaseste in Univers si pe Terra.Toate campurile fiintelor vii si ale naturii se influienteaza reciproc.Pentru pastrarea armoniei campului bioenergetic ne ajuta psihoparticulele care se transforma prin epifiza si echilibreaza planul psihoemotional.Cand functia epifizei este scazuta si campul energetic este dezechilibrat, apar diferite afectiuni ale sistemului nervos central si vegetativ.
Epilepsia si alte boli ale sistemului nervos sunt provocate de un dezechilibru energetic foarte profund.Avem rezolvate foarte multe cazuri de epilepsie si comportament neadecvat, prin echilibrarea campului energetic.
Puterea psihoenergiei depinde de gandirea noastra.In ultimii 50 de ani am uitat de puterea gandirii noastre care poate fi pozitiva, adica constructiva, sau negativa, adica distructiva.Fiecare gand, pune in miscare particule din biocampul nostru. Le concentreaza, le tine in campul nostru sau le trimite in afara lui. De aceea este foarte important ce gandim. Fiecare gand inca neformat, nepronuntat, deja a si ajuns la destinatie.Fiecare gand formeaza in campul eteric o forma energetica(forma-gand) de sine statatoare.
Gandurile de aceeasi polaritate si frecventa (fie pozitiva, fie negativa) se aduna, se maresc in volum. Gandurile pozitive de pace, dragoste, bucurie, ne calmeaza, ne echilibreaza fizic si psihic. Ne ajuta sa comunicam mai bine, sa reusim in rezolvarea problemelor, sa vedem viitorul cu optimism, chiar si avand unele greutati in viata. Ne ajuta sa ne mentinem structura campului energetic, primita prin nastere, intr-un echilibru armonios, sa pastram sanatatea corpului fizic si sa trecem mai usor prin toate incercarile vietii.
Gandurile pozitive vibreaza la un nivel inalt si ne ridica in plan spiritual. Ne ajuta sa ne realizam si in toate celelalte planuri: fizic, psihic, material si psihoemotional.
Gandurile negative de invidie, gelozie, ura, manie, barfele, blestemele, farmecele, toate nemultumirile au vibratii de frecventa joasa. Acest camp concentreaza mai multa energie negativa din mediul inconjurator si si iradiaza toate particulele negative, incarcand negativ pe toti si tot ce il inconjoara. Ori de cate ori ne dorim un lucru foarte mult, noi il construim pe plan mental. Orice gand distrugator, adica negativ, incepe sa existe la acel nivel de vibratii joase.
Toti suntem legati prin campuri energetice si gandurile noastre. Aceasta explica faptul ca agresiunile psihice deseori sunt facute incinstient. Oamenii inca nu si-au dat seama de puterea gandirii. Ei nu stiu, dar creeaza ceva ce are o viata proprie in natura.Ceva ce nu se distruge, ramane aici langa noi si influienteaza toate planurile vietii noastre. Nu e bine sa emitem ganduri negative, caci ele se vor intoarce intr-un fel sau altul de unde au plecat si mult amplificate in puterea lor negativa, fiindca in calatoria sa gandul vostru negativ a mai captat si alte ganduri negative de vibratie joasa.
Stim proverbul”Tot ce se aseamana se aduna”. Cu cat se strange mai multa energie negativa in campul vostru energetic, cu atat mai mult va dezechilibrati si energetic si fizic si psihic si spiritual. Intotdeauna invinovatim pe altii ca nu sunt corecti, ca nu ne merge bine in toate, suntem indispusi, disperati, necajiti si nici nu ne dam seama ca deseori cauza turturor necazurilor noastre suntem noi insine, cu gandirea noastra negativa si tot comportamentul nostru. Noi singuri putemsa ne facem viata mai usoara sau mai grea.Totul depinde de gandirea noastra, ce forma-gand emitem zi de zi.
Formele- gand, plutind prin spatiu, influienteaza alte fiinte vii, le poate afecta sau ingreuna starea celor ce ne inconjoara acasa, la serviciu, in mijloacele de transport si oriunda ne aflam noi.
ASADAR CUM SE PETRECE ATACUL PSIHIC ??
Constient din partea unor oameni si din rautate, inconstient din partea altora. Poate fi direct sau indirect. Poate fi ziua sau noaptea, cand omul este mai deschis energetic si nu se poate proteja constient.Poate fi provocat de una sau mai multe persoane. Trimis de rude, vecini, dusmanii vostri sau de oameni stranii(vrajitori). Poate fi indreptat asupra unei persoane, a unei colectivitati sau a unei comunitati.

http://www.tratamente-bioenergie.ro                                              

Psihologia agresiunii



Psihologia agresiunii, motivaţii şi strategii de agresare
Agresivitatea obsesionalului
In copilarie i-au fost interzise/reprimate manifestarile de agresivitate, mânie, ura, ostilitate, sfidare etc. Acestea erau pedepsite sau urmate  de retragerea iubirii. Deasemenea s-a manifestat asupra sa o atitudine de suprematie a gândirii, de interzicere a propriilor decizii sau alegeri cu impunerea deciziilor  parentale. Tendinţele narcisice ale parintelui au fost proiectate in copil, părintele s-a “iubit” pe sine prin copilul văzut ca o clonă personală; ex.: “puiul mami”, “prinţesa tati” (băiatul partener al mamei, ocupat permanent să-şi mulţumească mama nu pe sine, fetiţa partener a tatălui, ocupată permanent să-şi mulţumească tatăl). Toti acestia mai tarziu in relatie, vor fi preocupati mai mult în a-şi proiecta sinele in partener si nu în a satisface nevoile si sentimentele partenerului (fenonem numit parazitare în analiza tranzactională).  Partenerul de viaţă este cel care vine în întâmpinarea dorinţelor noastre. Copilul care îndeplineşte aşteptările părintelui de sex opus (in special, dar nu exclusiv), este partenerul acestuia. Prin urmare este probabil ca un asemenea copil devenit adult să aibă probleme în relaţia de cuplu dar şi în societate datorită afectelor reprimate.
Detalii comportamentale ale celor care au “beneficiat” de parazitarea propriei identităţi de catre părinţi sunt denumite “manifestari ale agresivitatii obsesionalului”:
 - suprematia asupra partenerului
- fortarea partenerului de a se situa pe o pozitie de dependenta fata de el
- se cramponeaza de trecut si-i enumera partenerului, cu date temporale exacte,
ce anume a gresit, de câte ori etc.
- îi face partenerului propuneri de program, cauta sa stabileasca reguli
- la obsesionali joaca un rol important timpul si banii, punctualitatea  şi economia în parteneriat
- apar cel mai clar in primplan pulsiunea de a stăpâni, pedanteria şi rigiditatea
- sexul este adesea planificat sau are o componenta sadica
- obsesionalul îşi aduce voinţa de performanta şi în sexualitate, situaţie în care partenera devine un obiect al verificarii performantelor sale
- obsesionalul are cultul elitelor si isi foloseste proprii copii ca simple obiecte pentru performanta scolara („ori inveti ori mori”, „daca nu iei zece la materia asta sa nu mai vii acasa”)
- obsesionalii cauta un cadru legitim pentru aşi exterioriza agresivitatea (fanaticii in toate domeniile posibile: sanatate-igiena, morala, religie, armată, învăţământ etc)
- obsesionalii nu îşi îndreaptă agresivitatea impotriva lor inşile ca si depresivii, ci impotriva a ceva sau cineva din exterior (provoacă traume emoţionale celor apropiaţi iar pe timp îndelungat chiar tulburări psihice severe)
- O varianta întrucâtva mai blândă a agresivitatii « legitimate » descrise este corectitudinea exagerata, care, alaturi de reprimarea agresivităţii, este forma cea mai frecventa de manifestare obsesionala a agresivitatii – fara ca obsesionalul sa fie aici constient de agresivitate (exemplu: profesori care intra la fix si ies la fix, demonstreaza toate teoremele, dau excesiv teme pentru acasa, critică profesorii care nu fac la fel, etc).
- O alta forma de agresivitate obsesionala este agresivitatea vicleană, laşă, care loveşte pe la spate. O gasim la oamenii care în copilaria lor au fost pedepsiţi sever pentru manifestarile lor de agresivitate; ei au fost nevoiti sa-si ascunda agresivitatea în spatele unor meserii ca: politicieni, militari, poliţişti, judecatori, preoţi, pedagogi şi funcţionari care justifică agresevitatea în meserie prin faptul că ei se ţin de norme, regului şi principii.
- O serie de acte ratate  care pot fi incadrate in categoria « stângăcie » sunt expresia unor afecte reprimate
- autoobservaţia ipohondră: individul respectiv îşi chinuie anturajul cu angoasele şi simptomele sale ipohondriace
- incetineala, scrupulele şi indecizia cu care îşi streseaza din ce in ce mai mult anturajul (de exemplu, femeia care nu reuseste sa se imbrace la timp pentru petrecere, bărbatul care mereu răspunde cu nu în familie sau la servici celor care îi cer ajutorul)
- orientarea spre satisfacerea trebuinţelor primare (sex, mâncare, confort locativ),  spre beneficiul imediat; datorită ignorării bidirecţionale a sentimentelor , beneficiul obţinut este totdeauna mediocru (schimburile sociale, au la baza ceea ce-i place celuilalt nu ceea ce ti-ar place tie exclusiv).
- agresivitatea pasiva (negativismul, “da, da, îţi voi rezolva problema saptamana viitoare – dar in realitate niciodata”)
- Somatizarile  sunt echivalente ale agresivitatii reprimate (tulburari cardiovasculare, oscilatiile tensiunii arteriale, dureri de cap, tulburari de somn si digestive)
Exemple:
- celibatarul batran ramas sub fusta mamei
- functionarul sau contabilul care cultiva mici manii in numele legii, dar ascunzind sub masca politeţei şi a religiozităţii, o agresivitate ucigatoare
- inspectorul sanitar care cauta cele mai mici urme de murdarie iar daca nu le gaseste e bucuros sa aplice preventiv o amenda care merge in buzunarul propriu
- medical care profeseaza pentru statut si bani, care nu trateaza pacientul pana nu isi vede incasat tariful auto stabilit
- judecatorul care judeca in favoarea celui care e dispus sa-l mituiasca  si care de asemenea isi profeseaza meseria pentru statut si bani si nu din simtul datoriei fata de semeni
(toate acestea sunt agresiuni mascate, la locul si asupra persoanelor nepotrivite, cu sau fara beneficiu material dar intodeauna cu un beneficiu psihologic obtinut prin defularea afectelor reprimate)
[Articolul se bazeaza pe lucrarea " Formele fundamentale ale angoasei" de Fritz Riemann ( Editura Trei, Bucuresti)]





vineri, 17 februarie 2012

Dependenta de PORNOGRAFIE PE INTERNET este o boala. Cybersexul creaza dependenta si o reactie in corp mai puternica decat consumul de stupefiante …


Dependenta de pornografie este o boala 
In spatele acestor statistici se ascunde un fapt mai putin cunoscut: dependenta de pornografie pe internet este o boala. Cybersexul ocazional este pentru unii doar o modalitate de condimentare a vietii sexuale, dar pentru altii a devenit un drog. “Un progres foarte mare a fost obtinut in ceea ce priveste cercetarea dependentei de cybersex. Literatura de specialitate a devenit abundenta”, precizeaza autorii studiului “Addiction:When Cybersex Becomes the Drug of Choise“.
“Dependentii de pornografie se vindeca mult mai greu decat consumatorii de droguri pentru ca imaginile pornografice raman intiparite in minte pentru totdeauna”, explica Mary Anne Layden, director executiv al Programului de Traume Sexuale si Psihopatologie din cadrul Universitatii Pennsylvania, scrie Wired.com. Layden crede ca pornografia este “cel mai periculos lucru pentru sanatatea mintala dintre toate cate exista in lume. Sa ti se livreze drogul non-stop, gratuit, iar copiii sa stie chiar mai bine decat adultii cum sa il intrebuinteze: acesta este sistemul perfect daca dorim sa avem o generatie intreaga de tineri dependenti, care nu se vor mai gandi la nimic altceva in afara de drogul lor”.
Psihiatrul Jeffrey Satinover subliniaza ca “pornografia, fata de alte forme de dependenta, reuseste sa cauzeze o reactie biologica directa de eliberare in corp a celei mai adictive substante, care conduce catre eliberarea naturala a opioidelor. Pornografia face ceea ce heroina, spre exemplu, nu reuseste”, completeaza Satinover pentru Wired.com.
Care este mecanismul neurologic din spatele dependentei de pornografie?
Pornografia livreaza recompense creierului sub forma unei cresteri de scurta durata a nivelului de dopamina, ceea ce  imbunatateste pentru cateva ore starea de spirit a privitorului. Circuitul neuronal, in acest caz, este identic cu cel functional in cazul cocainei, scrie Naomi Wolf in “Is Pornography Driving Men Crazy?”.
Efectul cresterii temporare a nivelului de dopamina explica de ce abuzul de pornografie tinde sa fie din ce in ce mai intens. Imaginile cu un continut sexual normal pierd din atractivitate, incurajandu-i pe consumatori sa depaseasca noi si noi tabuuri pentru a se simti mai bine. Cu timpul apare fenomenul neurobiologic al “caderii de dopamina”, cand sistemul de recompensare al creierului devine ineficient. Practic, pentru a obtine o reactie sexuala obisnuita dependentul de pornografie are nevoie de o stimulare prin imagini socante. Sexul inceteaza sa mai fie o placere si devine o cautare febrila a comportamentelor extreme.






Cum poate fi tratata dependenta de pornografie?
Cel mai frecvent tratament este psihoterapia care foloseste diverse tehnici specifice: sporirea intimitatii in cuplu, reconstruirea “hartii dragostei” (lovemap – un concept menit sa explice de ce iubim doar anumite persoane) sau reconstruirea mecanismelor de excitare. Spre deosebire de tratamentul pentru dependenta de droguri sau de alcool, scopul final al terapiei pentru dependenta de pornografie nu-si propune abstinenta, ci stoparea comportamentului sexual nesanatos. Din moment ce pacientii nu disociaza intre sexul sanatos si cel nesanatos, in prima faza a terapiei se recomanda totusi abstinenta.
Exista si tratament medicamentos pentru aceasta problema. Prescris pentru tratarea alcoolismului, Natrexone inhiba capacitatea opioidelor de a creste nivelul de eliberare a dopaminei in organism, potrivit unui studiu publicat de Mayo Clinic. Medicamentul este utilizat si in tratarea persoanelor dependente de droguri, iar denumirea sa comerciala este Nalorex.
A judeca o persoana dependenta de pornografie este gresit
Precum in cazul oricarei adictii determinate neurohormonal, recuperarea este foarte dificila chiar daca comportamentul dependentului este autodistructiv. Dependenta de pornografie este o boala pe care bolnavul nu o poate controla fara asistenta specializata.
Simptomele prin care partenerul de cuplu poate identifica o potentiala dependenta de pornografie:
  • scaderea apetitului sexual urmata de diminuarea drastica a relatiilor sexuale in cuplu,
  • disfunctii erectile,
  • modificarea programului obisnuit,
  • oboseala,
  • insomnii,
  • cheltuieli nejustificate,
  • scaderea productivitatii la locul de munca,
  • negarea existentei unei probleme.          

Preluare-Dependenta de pornografie...





Psihosexologie  

Psihosexologia este o ştiinţa medico-psihologica net delimitata. Obiectul sau de studiu este reprezentat de instinctul sexual şicomportamentul uman legat de el, unde instinctul sexual reprezinta „una dintre pulsiunile primare, fundamentale, cele mai importante ale fiinţei umane, care se identifica cu principiul vital al conservarii individului şi a speciei, cu însaşi raţiunea de a fi a persoanei” (Tratat de psihosexologie, 2003).
Ca stiinta, se implineste total prin sexualitate, depasind instinctul sexual, pe care il plaseaza in sfera erosului, construind o relatie interpersonala unica care intai reuneste si in final unifica printr-o interioritate reciproca cele doua sexe (dr.psih.med. C-tin Enachescu).
Psihosexologia are ca scop cunoaşterea particularităţilor comportamentale ale celor doua sexe în stabilirea, funcţionarea şi dezvoltarea relaţiilor interpersonale – erotico-sexuale, interactive şi de intercunoaştere (Psihologia vieţii de cuplu, 2002).

Domeniul psihosexologiei

Psihosexologia cuprinde urmatoarele sectoare teoretice şi practice:
studiul instinctului şi conduitelor psihosexuale;
- studiul tipurilor psihosexuale, al diferenţelor dintre sexe, al particularităţilor acestora şi variaţiilor lor în raport cu psihologia individului;
psihosexologia cuplurilor: modalitatea de alegere a partenerului, formarea şi dinamica cuplului, statut şi rol, ierarhii interioare, comunicare, atmosfera emoţionala, disfuncţionalităţi etc.;
patologia psihosexuala, ce ocupa un loc aparte, de o maxima importanţa în psihosexologie. Sunt studiate devianţele de comportament psihosexual, tulburarile de dinamic a sexual a, psihotraumatismele vieţii erotico-sexuale, complexele, starile nevrotice etc.;
psihoigiena sexualitaţii, reprezentând o dubla acţiune de educare-formare a atitudinilor faţa de sexualitate şi a conduitelor sexuale, iar pe de alta parte, reprezinta totalitatea metodelor si prescripţiilor de prevenire şi corectare a devianţelor psihosexuale, individuale sau colective;
terapeutica psihosexuala – scopul practic a psihosexologiei, ce reuneşte totalitatea m asurilor de restabilire a disfuncţiilor sexuale, a devianţelor psihosexuale etc. Sunt folosite in scopul acesta consilierea, educatia psihosexuala, psihoterapiile individuale, in special de natura psihanalitica, terapiile prin sugestie, metode medico-psihiatrice etc. (Tratat de psihosexologie, 2003).

PROBLEME SEXUALE

Activitatea sexuala a omului este condusa in primul rand de creier si apoi de glandele endocrine. Aceasta inseamna ca toate gandurile si atitudinile prezente sau trecute influenteaza activitatea sexuala prezenta.
Disfunctiile sexuale au drept cauza atat factori fiziologici, cat si psihologici. Important de stiut este ca si in cazul factorilor fiziologici, factorii psihologici secundari nu fac decat sa complice situatia.
Expertii spun ca mai mult de jumatate din cuplurile din Europa de Vest si SUA au diverse dificultati legate de viata sexuala:
• Reducerea interesului sexual;
• Scaderea activitatii sexuale;
• Tulburari de erectie;
• Vaginism;
• Ejaculare precoce sau intarziata etc.
Demersul terapeutic se bazeaza pe faptul ca aceste comportamente sunt invatate si se pot modifica utilizand principii derivate din teoriile invatarii. Accentul cade pe dezvoltarea deprinderilor de comunicare, educare si implicarea partenerilor in rezolvarea problemei.
In afara disfunctiilor sexuale sau a lipsei de satisfactie sexuale, va puteti adresa specialistilor si pentru:
• Comunicare insuficienta intre parteneri;
• Culpabilitate (eventual legata de o relatie extraconjugala);
• Lipsa atractiei fata de partener;
• Relatii conflictuale;
• Depresie;
• Anxietate;
• Insomnie;
• Lipsa fertilitatii etc.

joi, 16 februarie 2012







Un element de o mare importanţă într-o dezbatere televizată îl reprezintă forma şi caracteristicile mobilierului din studio.






 Jocul de putere cu scaune dintre moderator-invitati...

1. Înălţimea spatarului-este proporţională cu rangul şi puterea ocupantului

2. Mobilitatea-In cazul în care există, senzaţia de putere este dată de libertatea de miscareintr-un scaun rotitor -in cazul în care nu exista, ea va fi compensată cu mobilitatea trupului, cu creşterea numărului de gesturi, fapt ce dezvăluie atitudini şi sentimente aleintervievatului

3. Înălţimea scaunului este proporţională cu rangul şi puterea ocupantului şi are un efect psihicdeosebit de puternic; amplasarea unui invitat pe un scaun mai jos decât cel al moderatorului va induce publicului o reacţie psihologică inconştientă de al desconsidera pe acel individ, scăzându-i din prestigiu.

4. Asezarea-in poziţia competitivă fata în fata -creaza presiune asupra interlocutorului (mai ales asupra celor neobisnuitisa dea interviuri la televiziune)-diminueaza mult prestigiul interlocutorului..

Jocul de putere dintre moderator-invitati în funcţie de forma mesei.Forma ,caracteristici,ce sugerează şi scopul folosirii ei,observaţii.
Patrata-mijloceste relaţii de competitivitate şi defensive între indivizi cu acelaşi statut social-convorbiri scurte, bazate pe dovezi (fapte,exemple)-scoate în evidenţă relaţia superior-subordonat-partea dreapta este mai cooperanta decât stanga-opusul este partea rezistenta rotunda-determina o atmosferă relaxantă, fără ceremonii-invitatii sunt persoane de acelaşi rang-folosita pentru convingerea interlocutorilor -atmosfera de discuţie destinsa-persoana de rang mai mare polarizează puterea (dreaptaare mai multă putere decât stânga)dreptun-ghiulara-ordoneaza clar influenta-folosita pentru influenţarea cu maximă eficientă a interlocutorilor -tinta reală este invitatul amplasat exact de cealaltă parte a moderatorului-in general, în centrul atenţiei sunt moderatorul şi invitatul amplasat în poziţie opusă acestuia.


Tipul de dialog sugerat. Caracteristici- intenţiile moderatorului. 

"De colţ"(interlocutorul este amplasat în colţul mesei)-conversatie prietenească,spontana-coltul biroului este o potenţiala  bariera-grad bun decolaborare-impartirea-realizarea unui dialog amical-amiabil...  



Teritoriala inutilă"de cooperare" (invitatul stalanga moderator)-similitudini în orientare şi ingandire-atat moderatorul cât şi invitatul sunt de aceeaşi parte a barierei-grad ridicat de colaborare-realizarea unui dialog ca de la egal la egal-uneori poate fi o violare mascată a teritoriului invitatului de atragere a unei a treia persoane (moderatorul sta lângă alte persoane în timp ce unul dintre interlocutori sta exact de cealaltă parte a mesei-similitudini în orientare şi gandire-strategia de "a ţine partea adversarului", în care adversarul este invitat-moderatorul pune întrebări persoanei amplasate diferit de ceilalţi în interesul unuia dintre invitaţi"competitiv-defensiva"-competitie-defensiva-autoritate manifestata non-verbal-masa este o barieră solidă intre oameni-punctele de vedere ar putea rămâne neclintite-competitie de oricenatura-conflict deschis de idei-admonestare-relationare superioară faţă de invitat"independenta"-in care nu se doreşte stabilirea nici unui tip de raport-indiferenta-posibil ostilitate-granitele nu sunt incalcate-nu se doreşte nici un fel de dialog real-nu se doresc discuţii sincere..


Exemple de manipulare prin mass media în modernitate şi în contemporaneitate

Remodelarea gândirii în sistemele totalitare (Revoluţia Franceză, regimurilecomuniste, regimul nazist) – căi de a controla minţile oamenilor:

Controlul comunicaţiilor umane – atât a informaţiilor primite din exterior, câtsi a intra-comunicării (situaţii disonante cognitiv)

Manipularea mistică – crearea unei aure mistice în jurul grupului conducător,cultul personalităţii

Cerinţa de puritate – de limitarea strictă între pur şi impur, între bine şi rău

Cultul confesiunii – confesiunea purifică sufletul

Urmare la "Tipuri de manipulare in media"-Caietul cu articole.



























Despre manipulare mediatică....                                            

Am să enumăr câteva tipuri de manipulare în  televiziune.

Tipuri de manipulare televizată


Manipularea prin imagine

Manipularea prin filmare

Manipularea prin montaj

Manipularea prin comentariu

Manipularea prin paginaţie

Manipularea prin omisiune

Manipularea prin zvonuri mediatice

Manipularea prin cenzură

Manipularea prin procedeul "a ascunde arătând"

Manipularea prin charisma

Manipularea prin jurnalist




Elementele specifice diferitelor tipuri de producţii de televiziune.

Manipularea opiniei publice într-un talk-show, dezbatere, documentar, ancheta inscopul părtinirii uneia dintre părţile implicate se poate face prin darea cuvântului inmajoritatea timpului reprezentanţilor acelei părţi, acordarea acestora a dreptului de a aveainterventii mai lungi şi într-un spaţiu de prezentare mai larg, sublinierea acţiunilor lor pozitivesi minimalizarea faptelor benefice ale părţii adverse etc.

Există trei elemente principale care concura la realizarea manipulării în cazul diverselor producţii de televiziune:

a)Moderatorul
b)Compoziţia platoului
c)Scenariul (discuţiei/emisiunii)


Moderatorul

Primul nivel la care poate începe manipularea este cel al moderatorului. Interventiileacestuia sunt văzute ca fiind
constrângătoare deoarece moderatorul impune subiectul/tematica de discuţie, da şi ia cuvântul invitaţilor, le acorda acestora o importantadiferita ce poate fi observată prin elemente de comunicare non-verbala (tonalitate: tonrespectuos, dispreţuitor, politicos, agasat etc).
Studii făcute de sociologi au demonstrat faptul că, de multe ori, moderatorul, auto-definindu-se drept purtătorul de cuvânt al publicului, pune întrebări care să-i satisfacă doar propria curiozitate sau interesele sale, chestiunile ridicate nefiind interesante pentru majoritatea telespectatorilor. Moralismul moderatorilor este în multe cazuri discutabil.O altă strategie de manipulare care poate fi abordată de moderator este mimarea lipseide timp; el se foloseşte de ceas pentru a lua cuvântul invitaţilor sau pentru a-i întrerupe tocmai când se ajunge în miezul problemelor, astfel pierzându-se esenţa şi chiar scopul dezbaterii.Cu cât un moderatori sau un lider de opinie are o credibilitate mai mare şi un statutsocial mai ridicat (conturat de nivelul de salarizare, frecventa participărilor la talk-show-uri,numărul de relaţii cu VIP-uri etc), cu atât discrepanţă dintre el şi un invitat mai puţin cunoscut, chiar dacă este expert într-un domeniu, este mai mare.



 Compoziţia platoului

Al doilea nivel la care se poate realiza manipularea în cazul producţiilor de televiziune- compoziţia platoului - este determinant pentru modul de abordare al problemelor. Există indivizi care nu sunt invitaţi de nimeni, precum şi persoane care refuză orice invitaţie. Modul în care este alcătuit cercul de invitaţi influenţează inconştient modul de percepţie al telespectatorilor, absenta unuia sau a altuia dintre reprezentanţii vreunei părţi aflate la discutiiavand o mare importanţă în manipularea mediatică.



Manipularea prin prezentarea dezechilibrată a părţilor

Compoziţia platoului ar trebui, teoretic, să ofere imaginea unui echilibru democraticintre părţi. Uneori însă, dreapta şi stânga prezentatorului sunt folosite în scopul de a simboliza :Dreapta şi Stânga politică, iar dacă aceste două părţi nu sunt egal reprezentate (fie la inceputulemisiunii, fie pe parcursul ei se aduc mai mulţi invitaţi şi susţinători de una dintre părţi), se produce o deformare a percepţiei în favoarea uneia dintre grupări, distorsiune influenţată nude calitatea ci de numărul invitaţilor susţinători.

Scenariul

Scenariul, pe baza căruia moderatorul conduce dezbaterea/emisiunea şi arbitrează părţile poate să fie stabilit înaintea înregistrării (caz în care calitatea discuţiei poate fi afectată, încorsetata de rigiditatea scenariului). Nici cealaltă opţiune nu este, însă,lipsită de riscuri; în cazul în care moderatorul îşi trasează scenariul în linii mari în urma discuţiilor pregătitoare cu participanţii prezumtivi, prin care lasa loc siimprovizatiei sau exprimării libere în timpul emisiunii, discuţia poate să deviezeintr-un mod periculos. Oricum, nu trebuie uitată una din regulile tacite ale jocului şi anume,menţinerea limbajului în limitele politeţii.

Manipularea prin mijloace non-verbale de comunicare

Comunicarea non-verbala este un proces complex care include omul, mesajul, stareasufleteasca, mişcările trupului şi cei cu care se intra în relaţie. Informaţiile legate de aceastacomunicare foarte complexă au ajuns să fie studiate şi însuşite de aproape toate persoanele publice sau aflate în funcţii de conducere (fie manageri de întreprinderi, fie politicieni, vedetede cinema sau de televiziune). Principalele instrumente ale manipulării în dialoguri sinegocieri sunt vocea, privirea, gesturile, poziţia corpului (postura), distanta şi buzele.Deşi pare contradictoriu, vocea este un element principal al comunicării non-verbaledeoarece poate fi modulata pe o scară foarte largă. Vocea se compune din 3 elemente esenţiale, care pot căpăta un nivel de variaţie diferit în funcţie de modul în care  folosim:
-ritmul (ce poate alterna de la încet la rapid)-volumul (care poate varia de la mic la mare)
-tonul (a cărui gama oscilează de la ascuţit la grav).

Impactul pe care elementele comunicării îl au în cadrul unui dialog sau al unei dezbateri este următorul:    Cuvintele au posibilitatea cea mai mare de control, însă au impact mai scăzut faţă de celelalte elemente; tonul vocii are un impact mai mare în cadrul procesuluide comunicare iar posibilitatea de control este medie; simbolurile non-verbale au impactul celmai mare în desfăşurarea comunicării interpersonale dar şi posibilităţile cele mai reduse decontrol.Atât limbajul trupului cât şi metalimbajul (cuvintele şi expresiile care pot releva adevăratele atitudini şi gânduri ale unei persoane) pot trezi instinctul, intuiţia, "al 7-lea simt", presimţirea că vorbitorul nu spune ceea ce gândeşte. Metalimbajul permite indivizilor să-i manipuleze pe alţii fără ca aceştia să-şi dea seama. În conversaţiile directe, efectul maxim al cuvintelor nu depăşeşte 7%. Se spune că noi auzim jumătate din ceea ce se spune, ascultăm cu atenţie jumătate din ce am auzit şi ne amintim jumătate din ce am ascultat sumar. Un element de o mare importanţă într-o dezbatere televizată îl reprezintă
forma şi caracteristicile mobilierului din studio.

 Jocul de putere cu scaune dintre moderator-invitat

(va urma)

Caietul cu Articole